latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:30 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

Izložba filmskih plakata "Filmovi koje smo gledali"

Kinoteka Republike Srpske organizuje izložbu filmskih plakata iz Arhiva Kinoteke pod nazivom "Filmovi koji smo gledali".
Izložba filmskih plakata - Pale - Foto: SRNA
Izložba filmskih plakata - PaleFoto: SRNA

Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 18. do 24. novembra, a otvaranje je planirano za srijedu, 18. novembra, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Uz izložbu biće prikazan i filmski program "Bdenje duše", refleksija istoimene manifestacije, koja se već 14 godina održava u Sremskim Karlovcima.

Cilj manifestacije "Bdenje duše" je promovisanje kratkih i dokumentarnih filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću.

Prve večeri, u četvrtak, 19. novembra, na programu je dokumentarni film "Lavirinti Igora Vasiljeva". Film govori o Igoru Vasiljevu /1928–1954/, potomku ruskih emigranata rođenom u Beogradu. Režiju potpisuju Andrija Dimitrijević i Miroslav Bata Petrović.

Druge večeri, u petak, 20. novembra, na programu su dokumentarni filmovi "Priča o Višnji" i "Tragovima svedoka".

"Priča o Višnji" je dokumentarni film o spasavanju jevrejske djece u Pirotu tokom Drugog svjetskog rata. Scenario i režiju potpisuje Emilija Lilić.

"Tragovima svedoka" je film o ruskim emigrantima koji su se obreli na tlu Kraljevine Јugoslavije. Јedan od njih bio je čovjek nevjerovatnog životnog puta - putnik, ratnik, špijun, emigrant, pisac, zatvorenik, osuđenik, zavodnik, publicista i svjedok - Vasilij Vitaljevič Šuljgin. Film je režirao Boško Milosavljević, naveli su organizatori.

Projekcije filmova će se održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Planirano je da gosti Kinoteke Republike Srpske budu autori filmova.