latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:36 ⇒ 10:45 | Autor: srpskainfo.com

Na konkursu za orginalne bajke i basne izabrano 15 najboljih

Između 368 priča pristiglih iz BiH, Srbije i Crne Gore na konkurs za originalne bajke i basne za djecu, u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru", izabrano je 15 najboljih.
Obrazovanje kroz igru (foto: NEVID TEATAR) -
Obrazovanje kroz igru (foto: NEVID TEATAR)

Neke od nagrađenih bajki i basni su "Basna o pčeli i pužu", čiji je autor Muris Žigonja iz BiH, "Kengurova želja" Katarine Krstajić iz Srbije, "Crna ovca" Tamare Senić iz Crne Gore, "Bajka sa Ostrva vječnog proljeća" Igora Vučka iz BiH i drugi.

Konkurs implementira Nevid teatar u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umjetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekat UN-a "Dijalog za budućnost". O najboljim radovima odlučivao je žiri u sastavu Aleksandra Čvorović i umjetnici iz Nevid teatra.

Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih prijava, odlučeno je da bude izabrano 15, umjesto prvobitno planiranih 10 bajki i basni, uz povećanje nagradnog fonda za najbolje autore.

– Naša želja je da izabrane priče djeci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namjera i toleranciji. U obilju neadekvatnih sadržaja, kojima je izložena osjetljiva dječija psiha, nastojali smo izabranim bajkama i basnama da ponudimo ostrvo dobrote i topline, da posijemo plodno sjeme koje rađa miroljubivost, empatiju i sve najviše ljudske vrijednosti – izjavila je Aleksandra Čvorović, književnica iz Banjaluke.

Najbolji autori podijeliće nagradni fond u iznosu od 4.500,00 KM.

Svaka od 15 izabranih priča dobiće novčanu nagradu u iznosu od 300 KM, a na osnovu izabranih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Takođe, na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

Dvodenvni obrazovni program
U okviru projekta "Obrazovanje kroz igru" biće organizovan i dvodnevni obrazovni program u Banjaluci. Umjesto krajem novembra, kako je prvobitno najavljeno, zbog trenutne epidiemiološke situacije, program će biti realizovan u februaru 2021. godine.

– Projekat "Obrazovanje kroz igru" za mene predstavlja jedan divan, inovativan i inspirativan pokušaj da se poboljša nastavna praksa u cijelom regionu skretanjem pažnje na igru kao nastavno, vaspitno-obrazovno sredstvo. U vremenu koje forsira lažne, materijalne vrijednosti, ovaj projekat nagrađuje kreativnost, bajke i basne za najvrijednije i najčistije članove našeg društva – za djecu. Takođe, podstiče ljubav prema književnosti – rekla je jedna od nagrađenih, autorka iz Crne Gore, Tamara Senić.

Radi obrazovanja pozorišne publike Nevid teatar planira kreirati i animirani multimedijalni pozorišni bonton.

U februaru i martu 2021. godine odigraće i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije.

– Bilo je veliko zadovoljstvo saznati da je moj autorski tekst pronašao svoje mjesto među najboljim odabranim bajkama i basnama regionalnog konkursa u okviru projekta "Obrazovanje kroz igru". Zamišljena kao jedna maštovita alegorija o nekim vječnim pitanjima ljudskog postojanja. Mislim da ova priča otvara jedno carstvo kulturnih raznolikosti otkrivajući djeci kako su moć mašte, ljubavi, prijateljstva i uvažavanja drugog i drugačijeg, temelji na kojima se može graditi bolji svijet i bolje sutra, a upravo to za mene predstavlja duboko humanistička misija projekta "Obrazovanje kroz igru" – objasnio je Igor Vučak, nagrađeni autor iz BiH.

Teška odluka žirija

- Nastojali smo izabrati priče koje na čitaoca ostavljaju dubok utisak, bogatstvom slika i metafora koje se urezuju u pamćenje. Smatramo da će biti višestruko korisne u cjelokupnom projektu koji podrazumijeva ilustrovanu knjigu, audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Želja nam je da izabrane priče djeci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namjera i tolerantnosti. Nadamo se da će knjige biti uspješan kolaž priča nadarenih ljudi, koje je sretno povezala humana ideja da djeci približe kulturne različitosti – poručuje žiri.