latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:13 ⇒ 18/11/2020 | 11:08 | Autor: RTRS

Dodik poručio: Banjaluci ništa neće nedostajati (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da će, u okviru nadležnosti republičkih institucija i banjalučke skupštine izgradnja Banjaluke biti nastavljena, i da će SNSD činiti sve da se grad razvija. Ne krije da mu je žao zbog gubitka mjesta gradonačeknika u Banjaluci, u kojoj su uradili mnogo. Ne vjeruje da je novoizabrani gradonačeknik sposoban da vodi najveći grad u Srpskoj. SNSD nije imao njegovu podršku, neće ni on imati našu, poručio je Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

 Mjesta za tugu nema, SNSD jeste izgubio gradonačelnika Banjaluke, ali je pobjednik lokalnih izbora 2020. i u skoro svim opštinama i gradovima imaće skupštinsku većinu, izjavio lider stranke Milorad Dodik za Kurir.

Pojasnio je da u Banjaluci ova stranka ima skupštinsku većinu koja odlučuje o svemu: od budžeta do imenovanja svih načelnika odjeljenja, do imenovanja direktora javnih ustanova, pa do donošenje programa rada.

- U tom pogledu ako prijedlozi novog gradonačelnika korespondiraju sa onima koje mi predlažemo, ne mislim da će biti odbijeni, ali za neke ideje, svakako da nećemo biti spremni - izjavio je Dodik.

On ističe da će SNSD nastaviti da radi sa stanovišta svoje odgovornosti. Što se tiče grijanja, Dodik kaže da je ono u nadležnosti lokalne zajednice i da je to dugogodišnji problem Banjaluke jer nema dovoljno sredstava koja se prikupljaju od građana, a ni u gradskom budžetu. Nema ništa protiv ako gradonačelnik u budžetu od 120 miliona maraka godišnje, može da za to izdvoji 50 milona.

- Vidjećemo kako novi gradonačelnik misli da to pitanje rješava, jer nema dovoljno sredstava koja se prikupljaju od građana, niti ima u budžetu. Tu je najčešće Vlada uskakala, da to pitanje rješava. Naravno da ćemo u datom periodu prema tom pitanju isto tako da se odnosimo, ali i ne znamo šta je prijedlog. Mislim da je sada prisutan pokušaj etabliranja neuspjeha, koji je sad već jasan. Gradonačelnik jeste pobijedio i ja poštujem demokratsku volju, ali odluka o svemu što se bude u gradu dešavalo pripada koaliciji, koja je napravljena u skupštinskoj većini - kaže Dodik.

Na pitanje da li je onda nužno potrebna pomoć Republike, Dodik je istakao da bi Republika onda morala da plati za cijelu Srpsku, a ne samo za Banjaluku, te da se njegova ranija izjava odnosila na to da ne može Republika sve finansirati. Dodik je izjavio da voli Banjaluku, da je rođen u tom gradu i sve što je radio, radio je za Banjaluku i Republiku Srpsku.

- Meni je teško pao poraz gradonačelnika. Јa to ne krijem. Igor Radojičić nije bio čovjek kom su mogli pripisati ni korupciju, ni kriminal, ni bilo šta drugo. Imao je veoma jake planove za izgradnju koncertne dvorane u Banjaluci, izgradnju dva mosta na Vrbasu. Јedan od njih je počeo da se gradi. To će sve biti prioritet novog gradonačelnika i on se tu oslanja na sredstva Republike. Ako on kaže da mu ne treba koncertna dvorana, kako ćemo je mi praviti, kad nismo nadležni za to. To je bila poenta svega što sam rekao, a ne nešto drugo - ističe Dodik.

Dodik je ponovio kako je rekao da neće oprostiti pojedinim koalicionim partnerima što su trgovali glasovima po prinicipu "glasajte vi iz vaše strukture za mene kao odbornika, a ja ću vama iz vladajuće strukture obezbijediti 150 glasova za gradonačelnika". Nije mu jasno, kaže, kako se to prenijelo u neki drugi kontekst. Poručio je da Banjaluci ništa neće faliti ni ubuduće, što se tiče SNSD-a i Republike.