latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:26 ⇒ 15:30 | Autor: RTS

Uprkos epidemiološkim mjerama, hiljade građana u "Koloni sjećanja" u Vukovaru

Učesnici vukovarske "Kolone sjećanja", sa pređenih 5,5 kilometara od zgrade bolnice do Memorijalnog groblja, obilježili su "Dan žrtve" i 29. godišnjicu ratnih dešavanja u ovom gradu.

Uprkos preporukama epidemiologa, novinari procjenjuju da je u vukovarskoj "Koloni sjećanja", kojom je obilježena 29. godišnjica ratnih događaja, bilo oko 10.000 ljudi.

Prvi put ove godine u "Koloni sjećanja" je bio izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, kao i potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova srpske manjine Boris Milošević.

U "Koloni" nije bio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je odvojeno položio vijenac i odao poštu stradalima na Ovčari.

Prisutni nisu bili ni predstavnici Srba iz Vukovara, koji tradicionalno ne učestvuju u obilježavanju godišnjice jer su nezadovoljni statusom i ostvarivanjem svojih prava u gradu u kojem žive, navodi Tanjug.

Grad Vukovar je u "Koloni" predstavljala zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić pošto su gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Marijan Pavliček zaraženi virusom korona.

U "Koloni" su bili i zvaničnici, predsjednik parlamenta Gordan Јandroković i premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara.

Prisutni su bili i predstvnici navijačkih grupa, a sve je proteklo bez incidenata.

Brojni učesnici "Kolone" bili su ogrnuti hrvatskim zastavama ili su ih nosili u rukama, kao i obilježja krajeva i gradova iz kojih dolaze.

Mnogi su nosili maske, ali je bilo puno onih koji nisu poštovali mjere zaštite od virusa korona.

Matić: Saučestvujem u bolu porodica ubijenih, unesrećenih, ranjenih...

Izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić i potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević su i u utorak bili dio delegcije Srpskog narodnog vijeća, koja je odala poštu srpskim i hrvatskim žrtvama u Vukovaru.

Delegacija je najprije položila vijenac u Dunav, a potom i ispred spomenika na Ovčari.

Matić je nakon polaganja vijenca rekao za hrvatski Јavni servis da želi da oda dužno poštovanje svim stradalim građanima Vukovara, pripadnicima svih naroda i svih uzrasta.

- Saučestvujem u bolu porodica ubijenih, unesrećenih, ranjenih... Svih koji su ostali bez svojih najdražih, bez svojih domova. Veoma je važno da i kroz ovakve manifestacije učinimo sve da se stvore uslovi da se pronađu nestali, kako bi ih njihove porodice dostojanstveno sahranile i ožalile - rekao je Matić.

Istakao je da žali za svom patnjom, gubicima i nevinim žrtvama, uz obavezu da se učini sve kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je pozdravio je učešće Matića u "Koloni sjećanja" poručivši da je to "dobra poruka", koja, kako je rekao, govori o "suočavanju s prošlošću i pokazuju da i srpska vlast šalje posebnu poruku žrtvi Vukovara i Vukovaraca".