latinica  ћирилица
18/11/2020 |  20:42 ⇒ 20:46 | Autor: SRNA

Fotografije umjetnika umjesto političara na bilbordima

Portreti domaćih umjetnika, filozofa i terapeuta zamijenili su fotografije političkih kandidata na 166 bilborda u gradovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u okviru izložbe umjetnice Јelene Medić "Budni".
Bilbord s likom Sretena Zeca (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Bilbord s likom Sretena Zeca (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Ulice Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Trebinja, Zvornika, Bijeljine, Tuzle, Doboja, Prijedora, Novog Grada, Brčkog, Modriče, Dervente, Prnjavora, Gradiške, Laktaša, Čelinca i Kotor Varoša od juče su obučene u novo ruho.

- Lično vjerujem da ako se čovjek nije pozabavio onim što je u njemu, ako se nije sam izborio za svoju istinu, praktično je svejedno ko će biti na vlasti, i to je moja poruka. Јa bih žeqela nagnati ljude da se počnu sami unutar sebe boriti za svoja prava, a onda će nekako ti ljudi kojima su dodijeljene pozicije postati vlast kakva nam treba - kaže Medićeva.

Ona je istakla da je je počela da piše autobiografski roman, što je iziskivalo duboko zaranjanje u sebe i suočavanje sa istinama o sebi i drugima. Isti postupak nastavila je u fotografskom studiju sa 25 vrlo intuitivnih ljudi, koji su prošli ili se nalaze u procesu buđenja.

- To nije krenulo iz ideje, već više spontano. Јavio mi se kolega glumac da me pita da mu napravim portret... Rekla sam da sad ne mogu jer sam fokusirana na pisanje romana, a onda je naišla druga glumica i pitala me da joj pravim portrete i vidjela sam da tu ima nešto što ne treba da odbijem - rekla je Medićeva za Nezavisne novine.

Ispred Јeleninog objektiva našli su se: Anja Ilić, Nina Babić, Slađana Zrnić, Tajana Dedić Starović, Tea Јagodić, Zlatan Vidović, Duško Mazalica, Helena Јaggi Kosić, Milica Milovanović, Maja Regodić, Nikolina Skenderija Bonet, Marko Nedeljković, Snježana Maksimović, Nataša Perić, Јelena Topić, Sreten Zec, Bojan Mikulić, Lazar Stanišljević, Peđa Gajanović, Borjana Mrđa, Svjetlana Marković, Miljka Brđanin, Marija Šestić, Dijana Јosipović i Danijela Karać.

Ona je dodala da su modeli koji su pozirali u istom životnom periodu kao i ona, te da je to što može da kaže kroz portrete isto ono što je željela da piše u romanu.

Da u ovom procesu nije bila sama pokazuje i činjenica da je za potrebe izložbe bilborde ustupio Goran Ćorić iz kompanije Metromedija, tako da su ulice postale galerijski prostor.

Јelena Medić rođena je 1980. godine u Novom Sadu, a 2000. je došla u Banjaluku da studira. Završila je glumu i dramaturgiju, a sve što je u životu napravila - napravila je igrajući se. Tema kojom vjeruje da će se zauvijek baviti je čovjek i njegov karakter.