latinica  ћирилица
18/11/2020 |  21:34 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Linta osudio klečanje i šetnju Verana Matića

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je kao skandaloznu i sramnu odluku izaslanika predsjednika Srbije Verana Matića da položi vijence ispred spomen-obilježja na Ovčari i na memorijalnom groblju u Vukovaru, a posebno da klekne u Ovčari i da učestvuje u šetnji od zgrade bolnice do memorijalnog groblja.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- Veran Matić je na ovaj način poslao ponižavajuću i provokativnu poruku da podržava politiku zvaničnog Zagreba da su Srbija, Јugoslovenska narodna armija /ЈNA/ i krajiški Srbi izvršili agresiju, a da je Hrvatska tobože vodila oslobodilački, odbrambeni i pravedan rat - naveo je Linta u saopštenju.

On ističe da bi Matić morao znati, kada pominje rješavanje pitanja nestalih, da u Hrvatskoj postoji na desetine poznatih grobnih mjesta, gdje se nalaze posmrtni ostaci više od 150 Srba čija tijela nisu ekshumirana, isključivo zbog opstrukcije hrvatske vlasti.

Linta osuđuje i skandaloznu odluku potpredsjednika Vlade Hrvatske iz reda Srba Borisa Miloševića da učestvuje u šetnji - vukovarskoj koloni sjećanja na žrtve u proteklom ratu.

On ističe da je tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru, prije početka ratnih sukoba, ubijeno ili nestalo više od 120 Srba.

- Veran Matić bi morao znati da Hrvatska odbija svaku pomisao da podigne spomen-obilježje srpskim civilnim žrtvama i da kazni sve odgovorne pripadnike hrvatskih paravojnih formacija koji su naredili i počinili svirepe ratne zločine nad nevinim Srbima 1991. godine - naveo je Linta u saopštenju.

On je dodao da bi Veran Matić, takođe, morao znati da Hrvatska priznaje samo hrvatske žrtve, dok se srpske žrtve negiraju i prećutkuju da se ne bila dovela u pitanje lažna i besmislena teza da su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i ЈNA.

Linta podsjeća da se u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu nalaze posmrtni ostaci oko 900 ekshumiranih tijela, čiju identifikaciju opstruiše hrvatska strana samo iz razloga jer više od 500 tijela su stradali Srbi.

On je naglasio da su Srbi u Vukovaru građani drugog reda za koje ne važe Ustav i zakoni.

- Veran Matić bi morao znati da Srbi u Vukovaru trpe organizovano fizičko nasilje u poslednjih nekoliko godina iza koga stoji gradonačelnik Ivan Penava, da se optužuju za agresiju, provokacije, protjerivanje srpskog jezika i ćirilice i da imaju ozbiljne probleme u ostvarivanju svakodnevnih ljudskih prava - napomenuo je Linta.

Јasno je, ocjenjuje Linta, da se na ovaj način Srbima u Vukovaru šalje neprijateljska poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Prema njegovim riječima, srateški cilj Hrvatske jeste da se na popisu stanovništva 2021. godine broj Srba u Vukovaru smanji ispod 33 odsto u ukupnom stanovništvu i da za njih više ne važe odredbe o zvaničnoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice.

Linta podsjeća da su na današnji dan prije 29 godina jedinice ЈNA oslobodile Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija koje je osnovao ustaški režim Franje Tuđmana s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države.

ЈNA je, dodao je on, kao jedina legalna oružana snaga u SFR Јugoslaviji, pokrenula vojnu operaciju s ciljem da deblokira vukovarsku kasarnu i zaštiti ugroženo srpsko stanovništvo.

- Starješine i vojnici ЈNA zaslužuju priznanje i poštovanje jer su uspješno izvršili postavljeni zadatak. Na današnji dan treba da se sa ponosom sjetimo poginulih boraca koji su dali najveću žrtvu za oslobađanje Vukovara - istakao je Linta.