latinica  ћирилица
19/11/2020 |  07:21 ⇒ 08:03 | Autor: sputniknews.com

Njujork zatvara škole

Nakon što je virus korrona ponovo počeo da se širi u Sjedinjenim Američkim Državama, širom zemlje uvode se nove restrikcije, pa se u Njujorku zatvaraju škole, dok je otkazan tradicionalni karneval Mardi Gra u Nju Orleansu.
Njujork (Foto:Shutterstock.com ) -
Njujork (Foto:Shutterstock.com )

Stopa pozitivnih testova na Kovid-19 u Njujorku je postepeno porasla

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da će javne škole od sutra biti zatvorene zbog pojačanog širenja virusa korona.

- Prosječan broj zaraženih u odnosu na testirane za sedam dana je dostigao prag od tri odsto. Nažalost, to znači da će školske zgrade od sutra biti zatvorene iz predostrožnosti - napisao je De Blasio na Tviteru.

Istakao je da građani moraju da se suprotstave drugom talasu Kovida-19, prenosi Rojters.

Odluka gradonačelnika donesena je u trenutku dok vladini zvaničnici u nekoliko desetina država razmatraju ili primjenjuju mjere zatvaranja da bi zaustavili do sada najveće stope infekcija Kovidom-19.

Stopa pozitivnih testova na Kovid-19 u Njujorku je postepeno porasla, nakon što je drastično opala tokom ljeta, dok je broj novih pozitivnih slučajeva i hospitalizacija skočio u drugim regionima u proteklih nekoliko nedelja.

Na nacionalnom nivou, broj pacijenata hospitalizovanih sa Kovidom-19 je dostigao 75.000 u utorak, što je novi rekord.

Srednji zapad je postao epicentar krize u Sjedinjenim Državama, sa prijavljenih skoro pola miliona slučajeva u toku jedne nedjelje, prenosi Glas Amerike.

U utorak, pandemija je odnijela 1.596 života u SAD, najviše u jednom danu od 27. jula, što je, prema evidenciji Rojtersa, povećalo bilans potvrđenih smrtnih slučajeva od početka pandemije na 248.898.

- Trenutno sam najviše zabrinut od trenutka kada je pandemija počela - izjavio je za Si-En-En Tom Inglsbi, direktor Centra za zdravstvenu bezbjednost na Univerzitetu DŽons Hopkins.

Parade Mardi Gra su otkazane u Nju Orleansu, saopštile su gradske vlasti, pošto slučajevi virusa korona nastavljaju da rastu u većim dijelovima Sjedinjenih Država.

Gradski portparol Bo Tidvel izjavio je na konferenciji za novinare da karneval, zakazan za 16. februar 2021. ne može da se organizuje sa sadašnjim restrikcijama koje se odnose na broj ljudi okupljenih na otvorenom prostoru.

U Kaliforniji, Los Anđeles je naredio restoranima i barovima koji imaju bašte da ograniče broj gostiju na 50 odsto kapaciteta i zatvore se do 22.00 časa.

Na zatvorenom prostoru, prodavnice koje ne nude vitalne usluge mogu da rade sa samo 25 odsto kapaciteta, dok firme kao što su frizerski saloni mogu da nude usluge samo na zakazivanje. Nova pravila stupaju na snagu u petak.

Lideri se spremaju da uvedu tronedjeljni karantin, kada će građanima biti dozvoljeno da izlaze samo radi neopohodnih putovanja ukoliko broj novih slučajeva i hospitalizacija nastavi da raste.

Broj dnevnihi slučajeva se više nego udvostručio u protekle dvije nedjelje.

Radna grupa Bijele kuće za virus korona upozorila je u nedjeljnom izveštaju da postoji "agresivno, neumoljivo, sve veće širenje virusa u zajednicama širom zemlje, koje je doprlo do većine okruga u SAD".

Takođe, postoji zabrinutost da će porodična okupljanja i putovanja na praznik Dan zahvalnosti posljednje nedjelje u novembru dodatno pogoršati situaciju.