latinica  ћирилица
19/11/2020 |  12:56 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Komisija protiv plana Budimpešte za uvoz ruske vakcine

Planovi Mađarske da uveze i koristi rusku vakcinu protiv Kovida - 19 "Sputnjik pet" izazivaju bezbjednosnu zabrinutost i mogli bi da naruše povjerenje u potencijalne vakcine, saopštila je danas Evropska komisija.
Budimpešta - Foto: RTRS
BudimpeštaFoto: RTRS

Mađarska je najavila planove za probe i moguću proizvodnju ruske vakcine, što je potez bez presedana za neku od članica EU koji će izazvati dodatne probleme između Budimpešte i Brisela.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da se postavlja pitanje da li bi članica EU željela da svojim državljanima predstavi vakcinu koju nije ispitala Evropska agencija za lijekove.

Prema regulativama EU, vakcinu "Sputnjik pet" mora da odobri EMA prije nego što bude na tržištu bilo koje od članica EU.

- Tu se sastaju proces odobrenja i povjerenja u vakcinu. Ukoliko naši državljani krenu da postavljaju pitanja o bezbjednosti vakcine koja nije prošla kroz rigoroznu naučnu procjenu radi dokaza o bezbjednosti i efikasnosti biće mnogo teže vakcinisati dovoljan broj stanovništva - ističe se u saopštenju.

Administracija mađarskog premijera Viktora Orbana saopštila je da planira da proba i licencira "Sputnjik pet", kao i da će ove sedmice početi da uvozi manji broj doza, što bi moglo dovesti do kupovine veće količine i masovne proizvodnje naredne godine ukoliko se dokaže da je bezbjedna i efikasna.

Ruski državni fond, koji finansira istraživanje, saopštio je nedavno da su preliminarni rezultati testova pokazali da je vakcina protiv virusa korona "Sputnjik pet" efikasna 92 odsto u zaštiti ljudi.

Vakcina "Sputnjik pet", koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja", dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.