latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:15 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Razmatran zakon o oslobađanju poreza naslijeđene i poklonjene imovine

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Prema procjenama Ministarstva finansija, ovim oslobađanjima godišnje će u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlažu se određena oslobađanja za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U pogledu oporezivanja prihoda po osnovu poklona, ovim zakonom predloženo je oslobađanje u cijelosti u okviru srodnika po krvi u pravoj liniji, braće i sestara bračnih i vanbračnih supružnika, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni između srodstvom nepovezanih lica ukoliko njihova ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM.

- Imajući u vidu da je veoma teško odrediti vrijednost kod imovine koja je nabavljena prije dugog vremenskog perioda, ovim zakonom je predloženo da se u svrhu oporezivanja porezom na dohodak od kapitalnog dobitka smatra prenošenje imovine ili prava koju je poreski obveznik držao kraće od sedam godina -  navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas drugi rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, čiji je okvir 3,636 miliona KM, a koji je uvećan za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans.

Za prvih 10 mjeseci ove godine izvršenje budžetskih prihoda, bez grantova, ne odstupa značajno od usvojenog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, a isto se očekuje i do kraja godine.

- Posmatrajući strukturu budžetskih prihoda, došlo je do značajnijih odstupanja kod pojedinih vrsta prihoda. Tako su u odnosu na prvi rebalans prihodi od indirektnih poreza u ovoj godini umanjeni za 40,5 miliona KM, odnosno za 3,1 odsto - navodi se u saopštenju.

Kao rezultat mjera Vlade za pomoć privredi, prihodi po osnovu poreza na dohodak i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje uvećani su za 11,3 miliona KM, odnosno 47,9 miliona KM.

Na poziciji prihoda od grantova došlo je do povećanja u iznosu od 39 miliona KM, a koji se odnosi na uplatu Vlade Srbije.

- S druge strane, kao potreba dalje podrške zdravstvu i privredi u borbi sa posljedicama pandemije kovid 19, došlo je do porasta budžetskih izdataka od kojih izdvajamo povećanje transfera Kompenzacionom fondu za dodatnih 21 milion KM u odnosu na prvi rebalans, te subvencija za podsticaje za povećanje plata radnicima za tri miliona KM, tako da su i pored uštede od 13,3 miliona na izdacima, ukupni budžetski izdaci povećani za 23 miliona KM - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da i pored potrebe za dodatnim finansiranjem mjera u borbi sa pandemijom kovid 19, čiji je drugi talas u toku u zemlji, ali i okruženju, drugim rebalansom je planiran manji budžetski deficit u odnosu na prvobitno planirani za 18,5 miliona KM, dok je prvobitno planirano zaduženje drugim rebalansom umanjeno za 24,5 miliona KM.