latinica  ћирилица
19/11/2020 |  18:13 ⇒ 20:12 | Autor: B92

Pantelić: Kapitenu, zar ovako nož u leđa?!

Nemanja Vidić je podigao veliku prašinu u srpskoj fudbalskoj javnosti velikim kritikama i napadom na rad Fudbalskog saveza Srbije.

Proslavljeni srpski reprezentativac je kritikovao sistem da je destruktivan i kratkoročan, te jasno i glasno poručio: "Dosta više!".

Povodom toga se oglasio potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije Marko Pantelić koji je iznenađen da mu je veliki prijatelj ovako "zabio nož u leđa".

"Dragi moj Nemanja,

malo je srpskih fudbalera koji su postigli ono što si ti i koji su na takav način reprezentovali našu zemlju. Malo je onih koji su imali hrabrosti da kao ti preuzmu odgovornost na terenu. Nikada nisi oklijevao, beskompromisno si u sve ulazio.

Zvali smo te i pred ovaj ciklus da se uključiš u rad Saveza, da preuzmeš odgovornost i da kao i na terenu budeš uz neku novu generaciju. Ali ovog puta nisi htio. Odbio si svaki prijedlog. Riješio da suprotno tvom stavu ostaneš u sjenci. I čekaš.

Sada si dočekao trenutak i udario na savez koji je uz tebe bio kao igrača, ali i sada. Kažeš da vidiš mnoge probleme. Puno njih je postojalo i kada ti kao reprezentativac nisi uspijevao da odeš na velika takmičenja ili kada si preuzimao odgovornost pa griješio, kada je od tebe zavisilo. Sjeti se penala protiv Slovenije, poraza od Estonije, penala protiv Njemačke... Nije sve bilo dobro ni tada. Ipak, tada nisi pisao saopštenja. Radio si ono što najbolje znaš. Sada si odlučio da kreneš u borbu protiv sistema. Pitanje je samo sa kojim ljudima.

Izabrao si poziciju koju nekada nisi volio, da budeš u sjenci i kritikuješ. Lako je to. Zaštiti trenere i igrače svojim imenom i autoritetom. Uđi u sistem pa pokaži da možeš bolje. Ko će Nemanji Vidiću išta moći da zabrani? Nije te bilo na stadionu protiv Škotske, uz igrače i struku. Nije te bilo ni prije toga da ukažeš na probleme koje vidiš. Šta bi se desilo da je penal rulet stao na našu stranu i da smo otišli na Evropsko prvenstvo? Da li bi i tada pisao saopštenja?

Ti si čovjek koji može mnogo, ali koji je uvijek govorio djelima, a ne saopštenjima. Kažeš da su u Savezu ljudi sumnjivih biografija, pretpostavljam da misliš na moju biografiju, pa onda na biografije i ostalih funkcionera, predsjednika Kokeze, potpredsjednika Bjekovića, sportskog direktora Matijaševića; Zato sada koristim priliku da te još jednom pozovem da dođeš u Fudbalski savez Srbije, kao čovjeka čiste i neupraljane biografije i da kreneš u poboljšavanje fudbala. Iznesi svoj plan za rješenje problema koje si naveo, jer sve su ovo opšta mjesta ili opšti problemi evropskog fudbala i da se potrudimo zajedno da sve promijenimo. U suprotnom utopićeš se u grupu kritičara koji sve znaju poslije neuspjeha i ne preduzimaju ništa.

I na kraju, ne pripada nekadašnjem kapitenu reprezentacije da na ovakav način komunicira niti da u ovako teškom trenutku zabije nož u leđa.

Nismo to od tebe očekivali", poručio je Marko Pantelić.