latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:14 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Značajan pad SDS-a i PDP-a u Sarajevsko-romanijskoj regiji (VIDEO)

Istočno Sarajevo dobilo je novog gradonačelnika prvi put iz SNSD-a, direktno izabranog Ljubišu Ćosića. Aktuelni načelnici potvrđeni su u pet od šest gradskih opština. Do promjene, samo personalne, došlo je u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je za Ćosićevog nasljednika izabran stranački kolega Јovan Katić. Odnos snaga dva koaliciona bloka iskristalisan je u opštinskim skupštinama, a naziru se i obrisi gradske.
Grad Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Grad Istočno SarajevoFoto: RTRS

Ono što je obilježilo ove lokalne izbore u odnosu na 2016. godinu, jeste značajan "pad" SDS-a i PDP-a, i dvije nove parlamentarne stranke u gotovo svim lokalnim zajednicama – DEMOS i Ujedinjena Srpska.

Na političkoj pozornici Istočnog Sarajeva, bez mnogo iznenađenja - početni je utisak rezultata izbornog dana. Ipak, po prvi put u četvrt vijeka postojanja, bastion koalicije SDS – PDP, gradsku administraciju predaje kandidatu SNSD-a – Ljubiši Ćosiću.

- Dugujem zahvalnost prije svega SNSD-u, pa potom i svima ostalima ali i onima koji nisu glasali za mene. Imaću razlog više da im pokažem zašto sljedeći put treba da podrže ovu priču - rekao je Ćosić.

U najvećoj opštini – Pale novi – stari načelnik Boško Јugović! Za razliku od prvog mandata kada je u skupštinskim klupama imao opozicionu većinu, u obnovljenom će imati koalicionu.

SNSD je osvojio najviše – sedam mandata. Sa okrnjenom "Vidovdanskom koalcijom" - 13. Dovoljno za početak u parlamentu sa 25 odbornika.

U Istočnoj Ilidži situacija slična, ali u korist drugog koalicionog bloka. SDS-ov Marinko Božović i većina okupljena oko SDS-a, ali pod uslovom da pristupe tri odbornika DNS-a, koji su im se uoči izbora "približili".

Milovan Bjelica u načelničkoj poziciji Sokoca, na pragu je trećeg mandata. No najviše odbornika, po svemu sudeći sedam, imaće SNSD. Ipak i Bjelica bi mogao da obezbijedi tijesnu većinu uz koaliranje sa DNS-om.

U Istočnom Novom Sarajevu, međutim nema dilema. Novi opštinski načelnik SNSD-ov Јovan Katić imaće komotnu skupštinsku podršku. Gotovo stranačku. A na raspolaganju su i DEMOS, Ujedinjena Srpska i Stranka za naš grad.

U Istočnom Starom gradu više nego komotna većina za SDS-ovog načelnika. Rekorder Bojo Gašanović zagaziće u četvrti mandat i imaće deset stranačkih od ukupno 13 odborničkih mjesta.

I u Trnovu načelnički mandat produžiće SNSD-ov Dragomir Gagović koji uz četiri stranačka odbornika računa na još četiri koaliciona. Ili najmanje osam od ukupno 13.

U koaliciji okupljenoj oko SDS-a, ne skrivaju da im u dvije od tri lokalne zajednice u kojima su dobili načelničke pozicije, poredak u skupštinskim klupama zavisi od DNS-a.

- Razgovori teku i to će se uraditi na nivou Gradskog odbora i sigurno da će se ta saradnja ozvaničiti potpisivanjem koalicionog sporazuma, pošto DNS više nema saradnju sa SNSD-om. To je sada jedina moguća opcija koja je na nivou grada realna - rekao je Miodrag Kovačević, predsjednik OO SDS-a Pale.

Obje koalicije imaju računice u vlastitu korist, za gradsku skupštinu koja se očekuje tek u februaru.

Okupljena oko SDS- a - uz DNS-ovu podršku, vjeruje u sreću u kompleksnim operacijama i dodatne međustranačke pregovore. A ona oko SNSD-a ima sigurnih minimalno 15 odbornika. Svaka od šest opština, srazmjerno veličini, bira iz svojih redova gradske odbornike.

Iz Pala osam od ukupno trideset jednog. SNSD računa na pet. Drugoj strani preostaju tri.

U Istočnoj Ilidži omjer snaga bi mogao da bude dva prema četiri za SDS. Ili eventualno po tri za obje koalcije.

Ravnomjerna podjela najizvjesniji je rezultat za Sokolac, a za Istočno Novo Sarajevo uz odnos tri prema dva, realne šanse postoje i za ishod – 4 – 1, u korist SNSD-a i partnera.

U Istočnom Starom gradu izvjesna su sva tri SDS-ova odbornika, a u Trnovu sva tri za SNSD i koaliciju.

Novi gradonačlenik kaže većina će biti na njegovoj strani i bez "pomoći" bubnja. A on će morati da se aktivira u dvije opštine.

Dok stranke i koalicije još prave kalkulacije, već je jasno. Decenijski neprikosnoveni vladari u Gradu – SDS i PDP u nedjelju su pretrpjeli još jedan poraz.

Oko 3.500 manje birača za SDS u odnosu na 2016. godinu i 2.500 za PDP.

SDS je izbore izgubio i u matičnoj opštini stranačkog predsjednika Mirka Šarovića – Istočnom Novom Sarajevu, gdje je treća partija po broju glasova.

U Palama i Trnovu čak četvrta. PDP međutim, u Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu nije prošao ni izborni cenzus, a u Palama i Sokocu potisnut je na 5. mjesto.

SNSD i DNS bilježe blagi rast, a DEMOS i Ujedinjena Srpska postaju parlamentarne opštinske partije. Demos u pet opština, Ujedinjena Srpska u četiri.