latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:30 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Usvojena odluka da državljani Albanije ulaze sa ličnom kartom

Vlada Srbije je na sjednici usvojila odluku kojom se omogućava državljanima Albanije ulazak na teritoriju Srbije bez putne isprave, sa važećom biometrijskom ličnom kartom.
Vlada Srbije (@SerbianGov) - Foto: Twitter
Vlada Srbije (@SerbianGov)Foto: Twitter

Ova odluka rezultat je potpisanog sporazuma između dvije zemlje, a na taj način će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa zemalja zapadnog Balkana.

Primjenom ove odluke stvaraju se dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvjetne, sportske i kulturne saradnje između dvije države, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Što se tiče borbe protiv epidemije virusa korona, Vlada je dala saglasnost da se isplati jednokratna novčana pomoć od po 10.000 dinara /85 evra/ za zaposlene zdravstvene radnike u nekoliko institucija.

Ovaj iznos dobiće zaposleni u ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika čije se radno angažovanje u potpunosti ili djelimično finansira iz budžeta Srbije, kao i profesionalni pripadnici Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, te zdravstveni radnici zaposleni u MUP-u.

Ova jednokratna novčana pomoć biće isplaćena i zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije.

Na sjednici je usvojen Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkih agencija, organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom korona, za šta je Vlada odobrila 150 miliona dinara /1,27 miliona evra/.

Vlada je usvojila je uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu, kojom se omogućava Vladi i Privrednoj komori Srbije /PKS/ rad na zajedničkoj promociji države i privrede.

Usvajanjem ovog akta uređuju se status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.