latinica  ћирилица
19/11/2020 |  20:14 | Autor: B92

Do kraja sedmice nove epidemiološke mjere u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će nove epidemiološke mjere biti donesene do kraja sedmice, najavio je večeras direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak nakon sastanka Nacionalnog štaba civilne zaštite i predstavnika Vlade.

- Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja učesnika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obavezi poslodavaca da organizuju rad od kuće gdje god je to moguće i rad u smjenama, radi smanjenja mobilnosti - rekao je Capak.

On je dodao da su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strože mjere od onih koje su trenutno na nacionalnom nivou, prenosi Hina.

- Činjenica je da nam brojke stagniraju, ali na visokom nivou. Epidemiološki gledano, imamo jednu od najviših stopa incidencije u Evropi, na 23. smo mjestu na listi zemlja EU. Јoš pet zemalja ima višu incidenciju od nas, a među njima je i susjedna Slovenija. Po mortalitetu smo na 13. mjestu sa 282 smrti na milion stanovnika - naveo je Capak.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru sa izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika.

- Ove nedjelje, u odnosu na prethodnu, rast oboljelih iznosi 7,7 odsto, dok je prošle nedjelje u odnosu na prethodnu bio 4,4 odsto. To je dvostruki rast, čime ne možemo biti zadovoljni - rekao je Capak.