latinica  ћирилица
21/11/2020 |  10:45 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Dodik: Konsenzus o evropskom putu - vrijedno dostignuće BiH (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za cijeli svijet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.
Dodik, Komšić i DŽaferović sa Žozepom Boreljom - Foto: SRNA
Dodik, Komšić i DŽaferović sa Žozepom BoreljomFoto: SRNA

- U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrijednosti, jer je pokazao da "zaraćene strane u nepotrebnom sukobu" mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH koja je višenacionalna i viševjerska zemlja - rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Napomenuo je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH, te da apstraktna priča o građanima neće moći dati rezultate.

Dodik je istakao da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obilježava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

Ocijenio je da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH.

- Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili - rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost EU za pomoć u vremenu pandemije korona virusa.

Dodik, Komšić i DŽaferović sa Žozepom Boreljom (foto: SRNA)

- Mi smo dio zajedničkog projekta nabavke vakcina i za BiH, mada pokušavamo da to učinimo i na druge načine, kao svi u svijetu. Željno iščekujemo rješenje sa vakcinama kako bi zaustavili ovu pošast i da počnemo da smanjujemo negativne efekte na naš razvoj, a oni su veliki - naglasio je Dodik.

On je upozorio da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

- Dio toga smo rješavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da nam treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih mjeseci - naveo je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, najveći izazov koji može dovesti do mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja je izazvala ekonomske posljedice.

- Ako budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način oni će se multiplikovati na političkim razlikama koje ćemo ovdje teško zaustaviti. Zato Vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH, koja je dio ukupnih problema koje ima i EU, SAD i sve države svijeta - naglasio je Dodik.

Na današnji dan, podsjetio je, parafiran je Dejtonski sporazum prije 25 godina, a nakon toga i potpisan u Parizu.

Dodik je naglasio da je važna je činjenica da je Dejtonski sporazum potpisan u jednoj evropskoj zemlji, ali ne treba zanemariti ulogu Hrvatske i Srbije koje su bile učesnice i potpisnice ovog sporazuma, a da su entiteti potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i time potvrdili svoju verifikaciju.

- O Dejtonskom sporazumu pričaju istoričari, nauka, ali treba da se ubacimo na evropski put, a on ne može da bude bez "dejtonskog balansa i konsenzusa" koji je uspostvljen kao odnos u političkim odlukama kroz mehanizam koordinacije koji je donesen naporima Evropske komisije. Time smo uspjeli da riješimo mnoga pitanja i nastavićemo to da radimo - poručio je Dodik