latinica  ћирилица
21/11/2020 |  10:52 ⇒ 10:53 | Autor: SRNA

Anđelković: Vrijeme je da se "ukine okupaciona uprava nad BiH"

Istoričar Dragomir Anđelković ocijenio je da bi 25 godina, koliko se ove godine navršava od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, trebalo da bude konačni trenutak da se "ukine okupaciona uprava nad BiH".
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković u izjavi za Srnu navodi da BiH danas funkcioniše na način koji u nekim elementima podsjeća na britansko kolonijalno carstvo iz 19. vijeka - postoje entiteti koji vode svoju politiku, a nad njima se uzdiže vlast guvernera.

On napominje da je Republika Srpska u velikoj mjeri svojim hrabrim stavom uspjela da obuzda agresivno ili napadno ponašanje visokog predstavnika i njegove administracije, ali da nad BiH u cjelini i Republikom Srpskom i dalje postoji "ta mračna senka".

- Vrijeme je da se ona eliminiše i da građani dobiju prava kao u svim demokratskim zemljama da do kraja samostalno odlučuju o svojoj sudbini - građani, narodi i entiteti, a ne neko sa strane da se miješa, jer ako BiH ima osnova da postoji, onda taj osnov mora da se zasniva na volji konstitutivnih naroda i entiteta, a ne na stranoj prinudi i prisili - kaže Anđelković.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum postigao je efekat prije 25 godina, jer je prestao rat i BiH ponovo dobila vitalnost, ali su oni koji su taj sporazum kršili ugrožavali tu vitalnost.

- Oni koji su kršili ovih 25 godina Dejtonski sporazum pokušavajući da ga pretvore u nešto što nije zamišljeno za BiH, da je centralizuju, oni su tu vitalnost koja je posle rata ponovo BiH dobila sve vrijeme ugrožavali, sve vijreme su nametali nešto što je protivno volji bar dva od tri naroda i sigurno jednog entiteta i velikog broja kantona - navodi Anđelković.

On ističe da se takvom politikom BiH ugrožava.

- Ako svijet, i građani i narodi BiH žele njen opstanak, onda se moraju vratiti izvornim principima Dejtona koji podrazumevaju slobodu svih i ravnopravnost - zaključuje Anđelković.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, je mirovni dogovor postignut na današnji dan u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Prema tom sporazumu, BiH je podijeljena na Republiku Srpsku i muslimansko-hrvatsku Federaciju.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.