latinica  ћирилица
21/11/2020 |  11:20 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Borelj: Pomirenje važan dio 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je dan kada se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma istorijski važan za BiH, ali i za Evropu, te da je pomirenje u BiH sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije
Dodik, Komšić i DŽaferović sa Žozepom Boreljom - Foto: SRNA
Dodik, Komšić i DŽaferović sa Žozepom BoreljomFoto: SRNA

On je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojom je prepoznata mogućnost jačanja pomirenja, mira, međusobnog poštovanja i uvažavanja svih u BiH, kao i potrebe da se oda počast svim civilnim žrtvama rata.

- Ovo je dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti, da odamo počast i sjetimo se žrtava i svih onih koji su radili i nastavljaju raditi na putu pomirenja - izjavio je Borelj novinarima u Sarajevu, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Borelj je dodao da sada domaće vlasti moraju da intenziviraju napore kako bi ostvarili iskorake i rezultate na osnovu reformami koje će BiH i njene građane dovesti korak bliže EU.

- Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada imamo napredak u svih 14 prioriteta iskazanih u Mišljenju Evropske komisije i tu naglašavam važnost napretka u skladu sa ovim prioritetima - poručio je Borelj.

Borelj je istakao da bi mu bilo zadovoljstvo da je imao priliku da prisustvuje jednoj zajedničkoj komemoraciji i sjećanju na sve žrtve, jer bi to bio važan znak i prilika da se podsjete važnosti daljih iskoraka.

- Pomirenje je sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Prošlost moramo da uvažavamo, ali se istovremeno moramo okrenuti i budućnosti. Kada govorimo o budućnosti, razgovarali smo o iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH. Јoš jednom potvrđujem podršku sa naše strane koju iskazujemo naporima BiH na njenom evropskom putu - rekao je Borelj.

Borelj je dodao da je budućnost BiH evropska, te da ne želi da dijeli lekcije bilo kome, ali vjeruje da može da podijeli neka svoja iskustva.

- Dolazim iz zemlje koja je i sama prošla kroz užas građanskog rata. Naše pomirenje je najvećim dijelom rezultat napornog rada u procesu pridruživanja EU. EU je već sada vodeći ekonomski i svaki drugi partner za ovu zemlju. U skorije vrijeme je to kroz podršku koju osiguravamo u borbi protiv pandemije virusa korona, ublažavanju negativnih socio-ekonomskih posljedica. Nama je bilo zadovoljstvo da pružimo ruku podrške i da sarađujemo - istakao je Borelj.

On je napomenuo da više od 80 odsto stanovništva u BiH podržava evropske integracije.

- Siguran sam da većina, pa vjerovatno i svi politički lideri, žele da zadovolje želje građana. Imam iskustva koja mogu da podijelim, iskustva zemalja koje su na Evropu gledale kao na svjetlo u mraku koje će im donijeti ekonomske, političke slobode, solidarnost kao najvažnije karakteristike EU. Siguran sam da su to ciljevi i perspektive koje priželjkuju svi u ovoj zemlji - istakao je Borelj.

On je građanima BiH čestitao 25 godina od uspostavljanja mira, te zahvalio članovima Predsjedništav BiH na pozivu da zajedničkim naporima približe zemlju EU, napominjući da su imali iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i perspektivi BiH na njenom evropskom putu.