latinica  ћирилица
21/11/2020 |  13:39 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Petković: Pojačati međunarodno prisustvo u srpskim sredinama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je pokušaj nepoznatih osoba da u Gračanici zapale srpsku zastavu i spomenik Milošu Obiliću i pozvao da se pojača međunarodno prisustvo radi poboljšanja bezbjednosti u srpskim sredinama, dok je Srbe zamolio da budu uzdržani.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je naveo da su se ekstremisti sinoć osmjelili da napadnu sam centar Gračanice, gdje su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku, a to je spriječeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Naglasio je da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbjednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati srpskom narodu da žali u miru.

- Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama - poručio je Petković.

On je upozorio da je nedopustivo da takozvane kosovske bezbjednosne snage i specijalne policijske jedinice, paradirajući oklopnim transporterima u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji, demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umjesto da se bave obuzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa.

Petković je ukazao na to da formacije, koje su dijelom sastavljene od nekadašnjih pripadnika OVK, ne mogu biti garancija bezbjednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista.

- Srbe na Kosovu i Metohiji molim da u narednim danima budu obazrivi, ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbjednosnu destabilizaciju širih razmjera - apelovao je Petković