latinica  ћирилица
21/11/2020 |  15:09 ⇒ 15:16 | Autor: SRNA

BiH bi naredne godine mogla isupuniti uslove za dobijanje statusa kandidata

Rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH iznijela su stav potpredsjedniku Evropske komisije Žozepu Borelju da bi 2021. godina, u kojoj nema izbora, mogla biti godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.
Sarajevo - Foto: SRNA
SarajevoFoto: SRNA

To bi trajno i nepovratno trasiralo evropski put BiH i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proevropskim snagama i politikama u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi kolegijuma oba doma parlamenta upoznali su Borelja, koji je i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, i sa svojim viđenjem postignutog od Dejtona do danas, ciljevima koje tek treba realizovati, te iznijeli stav da bi naredna godina mogla biti i godina reformi.

U saopštenju je navedeno da su u otvorenom i iskrenom razgovoru iznesena različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u BiH, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

U razgovoru su učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i, u ime zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, poslanik Darijana Filipović.

Ohrabrujući članove rukovodstva parlamenta BiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, sukobu interesa i javnim nabavkama, Borelj je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika njenog evropskog puta i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri zavise od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Borelj je napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i obezbijedio mir i stabilnost, te naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u BiH.

Pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između parlamenta BiH i Evropskog parlamenta.

Zahvaljujući Borelju za posjetu i iskazanu podršku BiH na njenom evropskom putu, članovi rukovodstva parlamenta BiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Borelj boravi u posjeti BiH povodom 25 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sastanku je prisustvovao je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Јohan Satler.