latinica  ћирилица
23/11/2020 |  10:08 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Anđelković: Incko lobista Sarajeva

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, najavom da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ne bude usvojen do 11. jula naredne godine, pokušava da spoji dvije stvari - svoj renome i korist.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- On je lobista Sarajeva i pokušava na kraju svoje karijere da izvuče neku korist za penziju, a, sa druge strane, da ode sa tog mjesta kao neko ko je nešto uradio, makar i pogrešno. Tu je i pokušaj da se zaoštre stvari u BiH kako bi se nova američka administracija DŽozefa Bajdena uvukla u cijelu priču - rekao je Anđelković Srni.

On je naglasio da bi Incko trebao da zna da "ono što je istina ne treba braniti zakonima i da istina argumentima dođe do videla".

- Kada neko brani, odnosno napada zakonima, onda zna da se radi o laži i prevari. Zato Incko sada tako nastupa, ali ja vjerujem da on to radi pre pozerski, nego sa stvarnom namjerom jer je svjestan da je njegova moć danas sjenka onoga što je bila moć visokog predstavnika - rekao je Anđelković.

On je ukazao da su predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Republika Srpska, "naprosto, svojim višegodišnjim otporom slomili tu vrstu kolonijalne moći koju su visoki predstavnici imali i danas pre mogu da prete nego što mogu nešto realno da urade".

- A, kada se radi o lažnoj priči o genocidu, ako to stvarno budu uradili, to je onda tema o kojoj mora cijeli srpski narod da se objedini i iz Republike Srpske i Srbije. Tu ne smije da bude podjela. To je pitanje od vitalnog nacionalnog interesa jer neko pokušava da nama, koji smo žrtva genocida, da prilijepi etiketu - rekao je Anđelković.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da je spreman da nemetne zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ne bude usvojen do 11. jula naredne godine.

Incko je ranije najavio da će BiH 2020. godine imati taj zakon, što se nije dogodilo.