latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:11 ⇒ 09:12 | Autor: Agencije

Mask prestigao Gejtsa po bogatstvu

Vlasnik kompanija Tesla Motors i Spejs-iks Ilon Mask prestigao je Bila Gejtsa na Blumbergovoj listi milijardera i postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu.
Ilon Mask (Foto: NASA) -
Ilon Mask (Foto: NASA)

Nakon što su porasle cijene dionica kompanije Tesla neto vrijednost bogatstva Ilona Maska povećana je na 128 milijardi dolara, što je dovoljno da u ovom trenutku bude drugi najbogatiji čovjek na svijetu prema Blumbergovoj listi.

Mask je na početku godine na ovoj listi bio 35. ali je u međuvremenu zbog brojnih uspješnih projekata njegova vrijednost povećana za 100,3 milijarde dolara, što predstavlja rekord kada je u pitanju porast vrijednosti u jednoj godini.

Ovim rastom Mask je na listi prestigao Gejtsa, što će mu svakako predstavljati dodatnu satisfakciju, s obzirom na to da je nekoliko puta dolazio u sukob s osnivačem Majkrosofta.

Prva rasprava Maska i Gejtsa odnosila se na električne automobile, kada je Mask poručio kako Gejts o njima nema pojma, a sve je kulminiralo tokom pandemije gdje su mišljenja dvojice milijardera o odnosu prema virusu žestoko suprotstavljena.

Na listi najbogatijih ljudi prema Blumbergu i dalje vodi osnivač Amazona DŽef Bezos, a osim Maska i Gejtsa, u vrhu liste sui  Bernar Arno i Mark Cukerberg.