latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:26 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Satler: U pravosuđu nije bilo napretka

Vladavina prava je jedini sektor u BiH u kojem nije bilo napretka već je čak zabilježeno nazadovanje, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler.
Јohan Satler -
Јohan Satler

Satler, koji je domaćin druge javne debate o vladavini prava "Pravo na pravdu" koja se održava onlajn, naveo je da je ta činjenica pomenuta u izvještaju Evropske komisije koji je objavljen u oktobru, te dodao da u anketi više od dvije trećine građana nema povjerenja u sudstvo ni na jednom nivou.

On je podsjetio da je to pomenuo i komesar za spoljnu politiku EU Žozep Borelj prilikom svoje posjete BiH.

- EU je i dalje opredijeljena da pomogne BiH da postane funkcionalna zemlja i poboljša situaciju u vladavini prava, a to nalaže aktivnosti na strani BiH - poručio je Satler.

On je istakao da u oblasti vladavine prava postoje tri aktivnosti koje se moraju sprovesti vrlo hitno.

- To su izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu sa naročitim akcentom na provjeri integriteta. Potrebno je donijeti zakon o sukobu interesa, koji je u ladicama već dvije godine i potrebno je ojačati zaštitu "zviždača", onih koji prijavljuju slučajeve korupcije - naveo je Satler.

Satler je podsjetio da je prije godinu dana u Parlamentarnoj skupštini BiH održana debata o vladavini prava i da je tada objavljen izvještaj nezavisnog pravnog stručnjaka EU Rajnharda Priebea koji je govorio o najvažnijim nedostacima u pravosudnom sektoru, te da je od tada u BiH bilo nekog napretka na opštem nivou po pitanju 14 ključnih prioriteta.

- Predsjedništvo BiH je preduzelo mjere i počelo raditi na 14 ključnih prioriteta. Imamo Mostar, gdje će nakon 12 godina prvi put biti održani izbori, došlo je do određenog napretka u reformi javne uprave i generalno na putu evropskih integracija - rekao je Satler.

On je poručio nosiocima javnih funkcija, članovima Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, kao i drugim izabranim zvaničnicima da iskoriste ove dvije godine da se uradi sve što se može, a naročito da se postigne napredak u vladavini prava.

Ambasador Njemačke u BiH Margret Ueber rekla je da svi u BiH traže vladavinu prava bez korupcije i da to nalaže i ekonomija jer, kako je navela, nijedna zemlja neće investirati u onu u kojoj nema vladavine prava.

- Treba pogledati gdje BiH stoji na indeksu poslovanja i možemo vidjeti da je mnogo prostora za napredak. BiH je dobila opsežne smjernice koje treba razraditi i na kojima treba raditi - istakla je Ueberova.

Ona je pozvala političare da urade što je neophodno da bi se što prije uspostavila vladavina prava, što će značiti da su djelovali na 14 prioriteta i poveli zemlju ka EU.

Izvršni direktor BIRN-a Denis DŽidić rekao je da je u proteklih 12 mjeseci pravosuđe napredovalo vrlo malo.

- Imamo manjak transparentnosti, manjak odgovora i manjak odgovornosti u pravosuđu. Imenovanja se vrše na netransparentan način. Pravosuđe se još više zatvara - naveo je on.

Prema njegovim riječima, BiH je u desetom mjesecu epidemije virusa korona, a pravosuđe i dalje nema strateški plan kada je riječ o procesuiranju velikih predmeta preko sedam optuženih, koji se i dalje ne odvijaju.

On je dodao da u posljednjih 12 mjeseci nije napravljen nijedan sistemski korak da bi se unaprijedio pravosudni sistem.