latinica  ћирилица
24/11/2020 |  15:49 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Dačić: Ne očekujem "ekstremne promjene" u odnosu američke administracije

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ne očekuje "ekstremne promjene" u odnosu SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, nakon promjene američke administracije.

Dačić je rekao da je dijalog Beograda i Prištine u Briselu počeo još prije dolaska na vlast administracije odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, a u vrijeme kada je novoizabrani predsjednik DŽozef Bajden bio potpredsjednik.

- Ne očekujem neke ekstremne promjene kada je riječ o odnosu SAD. Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz 90-ih godina, uključujući predstavnike američke administracije i imena koja se pominju kao moguća kadrovska rješenja - rekao je Dačić.

On očekuje da će SAD, i pošto Bajden preuzme funkcije predsjednika, davati i dalje podršku dijalogu.

Dačić je naveo da postoji razlika u pristupu, odnosno da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je riječ o potrebi pronalaženja kompromisnog rješenja, dok je administracija demokrata imala stav da je to sve završeno.

- Vremena su se promjenila i sada je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog rješenja za Kosovo i Metohiju bez saglasnosti i učešća Srbije - istakao je Dačić.