latinica  ћирилица
24/11/2020 |  17:12 ⇒ 17:13 | Autor: SRNA

Roganović: Sprovesti sve mjere prevencije

Infektolog u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske Tatjana Roganović pozvala je građane Republike Srpske na zajedničku borbu protiv virusa korona, te istakla da je za to neophodno sprovesti sve propisane mjere prevencije.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

- To podrazumijeva nošenje zaštitinih maski, fizičku distancu i pranje ruku. Kad god je moguće treba da izbjegavamo boravak u zatvorenom prostoru, a prostorije da adekvatno provjetravamo. Takođe i svi koji imaju potvrđenu infekciju ili sumnjaju na nju ne treba da izlaze iz svojih kuća, iako možda još nisu dobili zvanično rješenje sanitarne inspekcije o zabrani izlaska - rekla je Roganovićeva Srni.

Ona je dodala da je, prema zvaničnom izvještaju iz UKC-a, u ovoj zdravstvenoj ustanovi ukupno hospitalizovan 431 pacijent pozitivan na virus korona, te da su smješteni na više različitih lokacija.

- U Klinici za infektivne bolesti je smješteno 75 pacijenata, u staroj Pulmologiji 67, na intenzivnim njegama, a to su Klinika intenzivne medicine za nehiruške grane i Klinika za intenzivno liječenje i reanimaciju, ukupno 57 pacijenata. To su pacijenti koji zahtijevaju invenzivnu i neinvenzivnu mehaničku venrilaciju - rekla je Roganovićeva.

Prema njenim riječima, u Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo smještena su četiri pacijenta, u Klinici za dječije bolesti tri, a svi ostali u Centralnom medicinskom bloku gdje su na šest spratova smješteni pacijenti oboljeli od kovida 19.

Ona je dodala da je sa jučerašnjim danom bilo ukupno devet preminulih pacijenata.

Kada je riječ o kliničkoj slici hospitalizovanih pacijenata, Roganovićeva je rekla da se hospitalizuju pacijenti samo sa najtežom kliničkom slikom, odnosno pacijenti koji imaju dokazanu infekciju kovid 19 ili visoku sumnju na nju, te kojima je radiološki potvrđeno obostrano zapaljenje pluća.

Ona je naglasila da većina pacijenata ne može da diše samostalno, već uz pomoć terapije kiseonikom.

Roganovićeva je naglasila da je zdravstveni sistem Srpske opterećen i da se koriste maksimalni kapaciteti, dodajući da činjenica da su pacijenti smješteni više lokacija i da je Centralni medicinski blok većim dijelom morao biti pretvoren u kovid bolnicu, govori o ozbiljnosti situacije i maksimalnoj popunjenosti kapaciteta.

- Nažalost, svakodnevno oblijevaju i zdravstveni radnici jer su maksimalno izloženi, a sve ovo predugo traje uprkos svim mjerama prevencije. To znači da je na taj način ograničen i broj onih koji pružaju zdravstvene usluge. Јoš sve izdržavmo, ali zdravstveni radnici su sve više izolovani, a kapaciteti su sve popunjeniji - zaključila je Roganovićeva.