latinica  ћирилица
24/11/2020 |  19:28 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Borelj: Beograd da uskladi spoljnu politiku sa Briselom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj rekao je da se od Srbije, kao zemlje starteški opredjeljene za članstvo u EU, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu djeluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.

- U tom kontekstu, bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu EU o Јerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje - naglašava Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posljedicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posljedicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borelj je rekao da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU, prenosi RTS.

- Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU - tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom- rekao je Borelj.

On naglašava da Beograd i Priština "nakon Vašingtona" u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu "u skladu sa EU tekovinama" i međunarodnim pravom.

Iz EU poručuju da od nove administracije u Vašingtonu očekuju "bolju komunikaciju i saradnju" kada je riječ o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištinem, te "bolju i usklađeniju" saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.

Za razliku od neslaganja u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjem u vezi sa Izraelom, iz EU poručuju da pozdravljaju dio Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na ekonomski razvoj Beograda i Prištine i regiona u cjelini.