latinica  ћирилица
24/11/2020 |  22:13 ⇒ 22:51 | Autor: SRNA

Dodik: Incko pokušava da prigrabi nezakonita ovlašćenja i krši Ustav

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne može da tumači Ustav, iako neovlašćeno to radi, i samo se može kretati u okviru Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti (Foto: SNSD) -
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti (Foto: SNSD)

- Postoji i Aneks dva koji govori o vojnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a nadležan da tumači ovaj aneks bio je komandant IFOR-a u BiH, nikako visoki predstavnik - rekao je Dodik u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naglasio da Incko pokušava da prigrabi nezakonita ovlaćšenja, te da nije izabrani stranac što se tiče Republike Srpske.

- Izmanipulisao je ponovo Savjet bezbjednosti UN i ušao u to da tumači Ustav i rad Ustavnog suda BiH. To se nije usudio ni argonatni nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun. U BiH imate mnogo dokaza u kojima OHR i visoki predstavnik nameću odluke Ustavnog suda BiH - dodao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH u kome postoje tri stranca i dva Bošnjaka, sa pet glasova od devet, uvijek preglasavaju Srbe i Hrvate.

- U tom pogledu pitam ko je Rajnhard Pribe. Da li je možda bilo koji organ BiH tražio njegov izvještaj /o pitanjima vladavine prava/. Šta mislite, Incko, da smo mi ljudi niže vrijednosti ako kažete da postoji taj izvještaj? On je za nas nevažeći i šta hoćete i to da nametnete, pa dosta ste stvari ovdje nametnuli - istakao je Dodik.

On je konstatovao da postoji niz dokaza o nezakonitom i kriminalnom ponašanju visokog predstavnika u BiH.

- On /Incko/ kaže da državna imovina pripada zajedničkom nivou. U Ustavu BiH neprikosnoveno piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Taj isti Ustav kaže da sve ono što nije izričito dato BiH pripada entitetima, a Incko priča o državnoj imovini koju BiH nema. Incko mora sprovoditi Dejtonski sporazum, a ne kršiti Ustav - poručio je Dodik.

On je ponovio da je Incko čovjek koji spriječava investicije na prostoru BiH i njen razvoj.

- Pripadam srpskom narodu i ponosan sam zbog toga. Moj narod je prihvatio Dejtonski mirovni sporazum vjerujući u korektnost međunarodnih predstavnika i međunarodne zajednice. Vremenom se uvjerio da to nije tako. Moj narod je mali i nikada nije vodio osvajačke ratove. U prošlom vijeku smo bili pod sankcijama i 16 godina vodili nametnute ratove -  naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je građanski rat u BiH vođen zato što je neko nametnuo raspad Јugoslavije za koju su Srbi vjerovali da je potrebno očuvati.

- Srpskom narodu se ne dozvoljavju ista prava kao i drugim narodima i da upražnjava slobodu. Kada želim da se objasni kako je moguće da se Albancima na Kosovu daje pravo na državu, a nama u Srpskoj se to ne dozvoljava, onda se veliki i snažni ljute i umjesto da nam objasne oni nas kažnjavaju - rekao je Dodik.

On je ukazao da Incko radi protiv Srba i Hrvata u BiH, odnosno dva konstitutivna naroda koja su većina u BiH i imaju cilj da očuvaju mir i slobodu, kao i stečena prava.

- Zaustavite monstruma koji nam pokušava nametati rješenja koja nisu u skladu sa Dejtonom. Incko će razvaliti ne samo Dejtonski sporazum, nego će se i BiH raspasti - rekao je Dodik.

On je ocijenio da se na ovakav način BiH ne može kretati i zato je potrebno obnoviti bazični sporazum o BiH i da ona može da ide dalje, a ne da zlonamjerni stranac radi protiv dva naroda, sveteći se Srbima i Hrvatima.

- Svaku njegovu odluku ćemo odbiti, nećemo je primjeniti, jer je izvan Dejtonskog sporazuma. Incko nema ništa sa državnom imovinom, ali hoće da zaustavi razvoj, sprečava izgradnju elektrana, aerdoroma, što je neobjašnjivo. Znam da neke velike zemlje stoje iza ovakvog ponašanja, ali morate znati da u Republici Srpskoj u Službenom glasniku nećemo objaviti nijedni njegovu odluku što znači da neće biti primjenjivana. On je davno prekršio svoja prava i pomoć koju dajete najviše odlazi na plate Incku, a ne BiH - rekao je Dodik.

On je ponovio da su uslovi "pet plus dva" za zatvaranje OHR-a izmišljena od izmišljenog Savjeta za sporvođenja mira.

Dodik se obratio video linkom iz Banjaluke i ovo je prvi put da se jedan zvaničnik iz Republike Srpske obrati Savjetu bezbjednosti UN.