latinica  ћирилица
24/11/2020 |  22:54 ⇒ 23:45 | Autor: RTRS

Dodik: Boriću se za prava svog naroda (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u završnoj riječi u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN-a povodom 25 godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma da će se boriti za prava svog naroda.
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti (Foto: SNSD) - Foto: Twitter
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti (Foto: SNSD)Foto: Twitter

- Zahvaljujemo se Ujedinjenim nacijama što njeguju praksu da male zemlje mogu iznositi svoje stavove. Čuli smo stare govore, koji se protežu više od 20 godina. Ipak, stvarnost se promijenila, ima uspjeha, ali i manipulacija koje treba istaći - rekao je Dodik.

Naveo je da su se večeras čuli i oni koji se lažno brinu o narodu Srpske.

- Kada je u pitanju Ustavni sud, samo radite ono što radite i u svojim zemljama u Ustavnim sudovima - rekao je Dodik.

Istakao je da poštuje i žali za svakom žrtvom rata, bez obzira kojoj naciji pripada.

- Završen je rad Haškog tribunala u kome su Srbi osuđeni na hiljadu i sto godina robije, a Bošnjaci četrdeset i nešto godine. To nije srazmjerno ratu koji je ovdje bio. Imate čovjeka koji je u Srebrenici ubijao Srbe o čemu postoje video zapisi, a njega Incko i njegovi šefovi iz SDA smatraju "majkom Terezom", dok je svaki Srbin monstrum koji treba da bude kažnjen tako što će biti uvučen u zemlju u kojoj neće imati prava. Na to ne pristajem kao predstavnik svog naroda - kaže Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska za evropski put BiH i da sva buduća rješenja moraju biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Kada je riječ, kaže Dodik, o formiranju novih organa na nivou BiH, onda Incko neće da navede da to mogu samo uraditi strane koje su potpisale Dejtonski mirovni sporazum.

- Dakle, to su Republika Srpska i Federacija BiH, a nikako Incko. Zašto je Incko kršio međunarodno pravo? Biće pronađen način da u pravičnoj pravosudnoj proceduri zatražimo i odbranimo svoja prava. Sada znamo da veliki svijet podržava veliku imaginaciju koja se zove visoki predstavnik - rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On ja naveo da podržava suštinsku reformu Izbornog zakona BiH, a ne onu koju zagovara Incko.

- Ova reforma mora poći od jedne suštinske stvari, a to je da ljudi moraju biti vidljivi u zajedničkim institucijama BiH. Ako to nemate, mislim da smo dobro trasirali put ka nestanku BiH. Neću prihvatiti satanizaciju Srba u Srbiji i Republici Srpskoj i ono što nije u i njegovom interesu, jer je srpski narod slobodarski i želi da gradi dobru BiH bez visokog predstavnika - kaže Dodik.

On je napomenuo da su izbori u BiH, nakon građanskog rata, bili slobodni i fer, što je ocijenio i OEBS i upitao ko je Incko da tumači izbore i kako se bira Centralna izborna komisija.

- BiH saslužuje mir i slobodu kao slobodna zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve izvan toga je zgrožavanje slobode i mira. Republika Srpska nema ratni plan i plan secesije, ali nam Incko neće zabraniti našu imovinu - rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je čuo sagovornike u Savjetu bezbjednosti UN čije narode i zemlje poštuje.

- Nažalost, Incko je shvatio da ima podršku, a ne Dejtonski sporazum. Tu jeste problem, jer on urušava Dejtonski sporazum, ali kada budem imao priliku boriću se za svoj narod jer je častan i slobodarski. BiH može da opstane sa dva entiteta i tri naroda, dok Hrvati ne zatraže svoj entitet što bi bio pošteno i fer - rekao je Dodik i naveo da ne podržava ratne zločine.

Kada je riječ o tabli koja je na Palama postavljena prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Dodik je naveo da je postavljena kada Karadžić nije presuđen za ratne zloče i pozvao Incka da je, kada bude spreman, zajednički skinu.

On je ponovo da podržava Dejtonski mirovni sporazum, evropski put BiH, ali ne i članstvo u NATO savez.

- Zajednički moramo očuvati mir na ovim prostorima za šta se svesrdno zalažem - zaključio je Dodik.

Dodik se obratio na sastanku video linkom i ovo je prvi put da se jedan zvaničnik iz Republike Srpske obrati Savjetu bezbjednosti UN.

Povezane vijesti:

Dodik: Republika Srpska, a i pola FBiH želi da Incko ode (VIDEO)