latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:35 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Karamatić: Osramotio se Komšić i Bošnjaci

Član Predsjedništva HNS-a BiH Mario Karamatić smatra da su se Bošnjaci osramotili pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN jer niko od njihovih predstavnika nije želio da se obrati na sjednici, a da se član Predsjedništva Željko Komšić bruka izjavama da međunarodna zajednica podržava ideju o građanskoj BiH.
Mario Karamatić - Foto: klix.ba
Mario KaramatićFoto: klix.ba

- Sa takvim izjavama se bruka samo Komšić. BiH nije zamišljena kao građanska, nije potpisana u Dejtonu kao građanska i nikada neće biti građanska koliko god to njemu odgovara. Osramotio se bošnjački narod pred ljudima koji odlučuju - izjavio je Karamatić, komenatrišući Komšićevu izjavu da su se predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HNS-a Dragan Čović "osramotili u obraćanju pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN".

Karamatić, koji je i predsjednik HSS-a BiH, navodi da građanska BiH koju Komšić zagovara insistira na ostanku međunarodnih sudija u Ustavom sudu BiH, te podsjeća da je jedan od uslova za priključenje BiH Evropskoj uniji upravo odlazak te trojice sudija.

- Tako da se on prvo treba sa sobom dogovoriti šta podržava - da li vrstu protektorata ili evropski put - poručio je Karamatić.

On ističe da se Komšić može ljuti koliko hoće, ali da razgovor sa ambasadorima nije sramoćenje, nego iznošenje činjeničnog stanja i upoznavanje o situaciji u BiH.

- Meni je lično žao što niko od Bošnjaka nije prisustvovao, a Komšić nikako ne može prisustvovati jer ne predstavlja nijedan narod -  rekeo je Karamatić.

On je naglasio da je dobrodošla inicijativa ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzje za obraćanje predstavnika konstitutivnih naroda iz BiH pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti jer je BiH ispala iz fokusa međunarodne zajednice zadnjih desetak godina.

- Očito je da se BiH vraća u fokus, ali on nije dobro, jer se predstavnici Bošnjaka nisu odazvali - ističe Karamatić.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HNS-a Dragan Čović obratitili su se sinoć na video-koferenciji Savjetu bezbjednosti UN tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video-konferencija je održana na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN.

Osim njih, obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv ruskog ambasadora.

Dodik je sinoć rekao, između ostalog, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da Incko ne može da tumači Ustav, iako neovlašćeno to radi, te da se samo može kretati u okviru Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Čović je tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti UN kritikovao Incka i politiku SDA, te ukazao na neophodnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.