latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:07 ⇒ 13:08 | Autor: TANЈUG

Orban: Evropa ne smije da podlegne Soroševoj mreži

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Evropa ne smije da podlegne uticaju mreže finansijera DŽordža Soroša koja, kako kaže, godinama radi na pretvaranju Evrope u imigrantski kontinent.
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov) -
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov)

Orban je reagovao na Sorošev tekst od 18. novembra za portal "Prodžekt sindikejt" u kojem američki biznismen mađarskog porijekla savjetuje evropskim liderima da oštro kazne one članice koje ne žele da budu dio ujedinjenog evropskog carstva pod sloganom globalno "otvoreno nebo".

Orban je u postu na engleskom na svojoj zvaničnoj veb stranici napisao da mnogi vjeruju da "ekonomski kriminal" Soroša nije vrijedan odgovora za to što su njegove finansijske spekulacije uništile živote miliona ljudi, prenosi MTI.

- Iako različitog porijekla, evropski narodi povezani su zajedničkim korijenom naše vjere. Hrišćanska sloboda je osigurala slobodu mišljenja i kulturu i stvorila pozitivno nadmetanje među nacijama. Ovaj veličanstveni amalgam kontrasta učinio je Evropu vodećom silom u prošlim vijekovima - naveo je Orban.

Istorijsko iskustvo govori da će Evropa biti ponovo velika ako njeni narodi postanu ponovo veliki i odupru se svim oblicima imperijalne ambicije, istakao je Orban.

Prema njegovim riječima, Soroševa mreža godinama je radila na tome da Evropu pretvori u kontinent imigranata.

- Danas Soroševa mreža koja promoviše globalno otvoreno društvo i traži ukidanje nacionalnih okvira, predstavlja najveću prijetnju državama Evropske unije. Ciljevi te mreže su očigledni: da se stvore multietnička, multikulturalna otvorena društva ubrzavanjem migracije i ukidanjem odlučivanja na nacionalnom nivou i njegovo stavljanje u ruke globalne elite - naveo je Orban, prenio je Tanjug.