latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:10 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

Petković: Novo političko nasilje Prištine i kršenje sporazuma

Izjava ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Meljize Haradinaj da predsjedniku Srbije do daljeg neće biti dozvoljen dolazak na Kosmet predstavlja manifestaciju političkog nasilja i kršenje sporazuma Beograda i Prištine o posjetama zvaničnika i slobodi kretanja, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

On je rekao da je informisao relevantne međunarodne instance o najnovijem ispadu Haradinajeve i njenom neodgovornom odnosu prema budućnosti dijaloga i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao glavnom inicijatoru i promoteru procesa pomirenja i normalizacije odnosa u regionu.

Petković je upozorio da je nemoguće efikasno raditi na normalizaciji odnosa u atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini.

Naveo da je Haradinajeva danas još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podsjetio da je Haradinajeva imala nepristojne i neumjesne komentare i tokom trodnevne žalosti za blaženopočivšim patrijarhom srpskim Irinejom, da tada nije reagovao iz poštovanja prema bolu srpskog naroda, ali da se "njeno neobuzdano ponašanje više ne može tolerisati".

- Pozivam još jednom predstavnike Albanaca u Prištini da shvate da ne živimo ni u 2000. ni u 2008. godini i da svoje retrogradne javne istupe i praksu stalnog opstruisanja procesa normalizacije najzad zamjene modernom i konstruktivnom politikom - poručio je Petković.

On je istakao da bi takva politika bila od koristi cijelom regionu, ali prije svega Albancima na Kosovu i Metohiji koji i dalje žive kao taoci sopstvenih političkih lidera "u nametnutom paralelnom univerzumu".