latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:19 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Brnabić: Članstvo u EU najvažniji spoljnopolitički prioritet

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da postoji politička volja i čvrsta spremnost Vlade Srbije da intenzivira reforme na daljem putu ka članstvu u EU, što je najvažniji spoljnopolitički prioritet zemlje.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

Brnabićeva je obavijestila šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i ambasadore zemalja članica EU da Srbija nastavlja rad na implementaciji reformi u oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, u najboljem interesu društva i građana Srbije.

Ona je tokom razgovora ukazala da je efikasnost i transparentnost pravosudnog sistema osnovno polazište demokratskog društva kojem Srbija teži i beskompromisni cilj ove vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je istakla da će uskoro biti usvojen akcioni plan za Medijsku strategiju i da Vlada ostaje posvećena unapređenju dijaloga sa medijskim i novinarskim udruženjima.

Poručila je da je Srbija prihvatila novu metodologiju EU, kao i da, u narednom periodu, očekuje pozitivan signal Unije i otvaranje novih poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna.

Fabrici i ambasadori država članica EU pozdravili su formiranje nove vlade i njenu jasnu posvećenost bržem putu Srbije ka članstvu u EU, između ostalog i kroz reforme, posebno u vladavini prava, navodi se u saopštenju.

Podstali su sprovođenje tih reformi na osnovu preporuka iz Godišnjeg izvještaja o napretku Srbije Evropske komisije, te istakli punu solidarnost i nastavak pomoći Srbiji tokom pandemije virusa korona.

Fabrici je pohvalio posvećenost Srbije u naporima da održi stabilnost ekonomije u teškim uslovima epidemije i naglasio da će EU nastaviti finansijski da podržava Srbiju i region kroz Instrumente za pristupnu pomoć, kao i Ekonomsko-investicioni plan za zapadni Balkan, dodaje se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ova podrška posebno je značajna za očuvanje privrede i privrednih aktivnosti tokom pandemije i pospješivanje dugoročnog oporavka.

Na sastanku su takođe pozitivno ocijenjeni posvećenost produbljivanju regionalne ekonomske integracije, stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i Zelenoj agendi.

Brnabićeva, Fabrici i ambasadori država članica EU dogovorili su se da i dalje budu u bliskom kontaktu i nastave da se redovno sastaju.