latinica  ћирилица
26/11/2020 |  10:16 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Isplaćeno više od 1,3 miliona KM za povećanje plata

Privrednim subjektima u Republici Srpskoj do sada je isplaćeno 1.329.146 KM na ime podsticaja za povećanje plata za drugi obračunski period januar-jun, rečeno je Srni u republičkom Ministarstvu privrede i preduzetništva.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U ovom ministarstvu naglašavaju da su podsticaji isplaćeni u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Poslovni subjekti su putem aplikacije "e-podsticaj" na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva do 31. avgusta podnosili zahtjeve, a potom je provjeravano da li oni ispunjavaju uslove za ostvarivanje ovog prava.

- U okviru drugog obračunskog perioda ukupno je pristiglo 556 zahtjeva privrednih subjekata za 20.500 radnika, što je više nego u prvom obračunskom periodu. Tada je na adresu Ministarstva stigao ukupno 501 zahtjev, a od ovog broja, njih 450 je ispunilo predviđene uslove i isplaćeno je 3,2 miliona KM za oko 13.000 radnika - navode u Ministarstvu.

Obrada preostalih zahtjeva koji ispunjavaju sve neophodne uslove u završnoj je fazi i uskoro će biti u potpunosti realizovana, nakon čega će svim privrednim subjektima biti isplaćena sredstva po tom osnovu.

Zbog većeg broja zahtjeva, kao i broja radnika i iznosa potrebnog za isplatu podsticaja za povećanje plata, ove godine je predviđen veći iznos, a budžetom Republike Srpske je predviđeno oko pet miliona KM za ove namjene.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva podsjećaju da je kao rezultat primjene pomenutog zakona došlo do povećanja plata za 20 odsto u odnosu na iznos iz marta 2019. godine kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, kao i do rasta prihoda od doprinosa, te povećanja broja zaposlenih.

Zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi Srpske, u aprilu je prvi put prosječna plata u Srpskoj bila veća nego u Federaciji BiH.

Prosječna neto plata u Srpskoj u aprilu je iznosila 945 KM, u maju 950 KM, a u junu 958 KM, dok su u FBiH u ovim mjesecima isplaćene prosječne neto plate od 940 KM, 935 KM, odnosno 953 KM.

Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj je u septembru iznosila 965 KM, a u oktobru 964 KM, te je i dalje viša od prosječne plate u FBiH koja je u septembru iznosila 961 KM.

Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 39 opština Republike Srpske, a posmatrano po područjima klasifikacione djelatnosti, najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije, odnosno 39 odsto ukupno isplaćenih podsticaja.