latinica  ћирилица
26/11/2020 |  14:25 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Žunić: Vlada nije razmatrala izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi (VIDEO)

Na sjednici Vlade Republike Srpske nikada nisu razmatrane izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je za RTRS Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Žunić kaže da priča o izmjeni Zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno. 

- Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine - istakao je Žunić.

Žunić kaže da je siguran da će se u narednom periodu razmišljati o izmjenama pomenutog zakona, ali po svim procedurama koje treba da budu ispoštovane.

- Mi očekujemo da nakon novog formiranja Saveza opština i gradova, zajedno sa klubovima poslanika i Vladom uđemo u tu priču i da polako razmišljamo o izmjeni tog zakona. Ali, za sada sve ove informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, situacija u kojoj vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao pa nalaze izgovor - smatra Žunić.

Naglašava da je potpuno netačna informacija da je na sjednici Vlade bilo kada o tome raspravljano.

- Na dnevnom redu sjednice NSRS neće se naći izmjene Zakona, kako su to najavljivali neki poslanici. O tom treba da se razmišlja, da se radi. Јa sam siguran da ćemo u nekom narednom periodu svi naći neku vrstu kompromisa o tom pitanju, jer je najgora stvar da skupštine ne funkcionišu, jer tada najveći problem imaju građani - kaže Žunić.

On ističe da je potrebno pronaći kompromis u situacijama koje nisu povoljne za skupštinu ili za gradonačelnika.

- To je proces koji će sigurno trajati, ali od tog problema ne treba bježati, ne treba se sklanjati, treba pažljivo raditi - smatra Žunić i dodaje da u svemu tome niko nije usmjeren protiv nekog drugog, a pogotovo ne protiv građana.

- Sve ono što se pojavilo u medijima su potpune dezinformacije i mislim da je to cilj plašenje građana a možda i izazivanje nekih nemira - istakao je Žunić.

Očekuje da onaj ko je dobio mandat radi svoj posao i ispuni sva obećanja koja je dao.

- U krajnjem slučaju, skupština će dati ocjenu načelniku i gradonačelniku ocjenu, a najvažniju ocjenu daju građani - poručio je Žunić.