latinica  ћирилица
26/11/2020 |  14:47 ⇒ 18:13 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zahvalnost Ivancovu na dosljednosti u odbrani stavova Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odlazeći ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov pokazao dosljednost kada je u pitanju odbrana političkih stavova Republike Srpske u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Ivancov - Cvijanović (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Ivancov - Cvijanović (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Nakon sastanka najviših zvaničnika Srpske sa ruskim ambasadorom u Banjaluci, Cvijanović je istakla da Republici Srpskoj trebaju prijatelji koji razumiju kakva je realnost i koji ne žele da učestvuju u nasilnim izmjenama Dejtona ili poremećaja odnosa u okviru BiH, koji je evidentan.

- Kako se nastojalo odmaći od Dejtona i mijenjati dejtonska rješenja, tako su postojala veća neslaganja i nerazumijevanje na unutrašnjem planu. Cijenimo one koji žele da na unutrašnjem planu vlada sloga, a ta sloga može da vlada zahvaljujući pridržavanju međunarodnog ugovora i zbog toga je i uloga Rusije zaista velika - rekla je predsjednica nakon sastanka.

Ona je naglasila da su se zvaničnici Srpske zahvalili i na ličnom angažmanu ambasadora Ivancova, prepoznavajući njegovu opredijeljenost da radi za dobro svih u okviru BiH i na iskrenom i dobrom odnosu sa Republikom Srpskom.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Imala sam priliku da ga kao predsjednica Republike odlikujem jednim od najviših priznanja upravo za tu dobru saradnju - podsjetila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, današnji sastanak je prilika da se predstavnici institucija Srpske zahvale za dobru saradnju sa Ruskom Federacijom i da izraze opredijeljenost da ona bude nastavljena.

- Duboko smo uvjereni da će ti odnosi ostati dobri. Mi, kao i Ruska Federacija, opredijeljeni smo da njegujemo sve ovo što smo zajedno postigli i da se to prijateljstvo manifestuje kao i do sada kroz različite inicijative i realizaciju različitih projekata - naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je rekla da ostaje vječna zahvalnost Srpske za političku dosljednost koju je pokazala Rusija kada je u pitanju Dejtonski sporazum, dosljednost na odbrani tih stavova i na sjednicama Savjeta bezbjednosti, upravo u prilikama kada visoki predstavnik podnosi svoj izvještaj.

- Zahvalni smo što se možemo osloniti na Rusku Federaciju koja iščita izvještaj Republike Srpske i prezentuje ga, zato što njime pokušavamo da realno prikažemo kakvo stanje imamo u BiH - dodala je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je saradnja Srpske i Ruske Federacije na ekonomskom planu počela davno, kada se ušlo u privatizaciuju naftne industrije.

- Rusija je bila ta koja je i pokrenula ponovo cijeli taj proces, riješila problem zaostalih neisplaćenih plata, pokrenula veliki ciklus i učinila cijelo područje Broda i Modriče, ali i cijele Republike Srpske, mjestom koje je imalo novu sadržajnu poslovnu inicijativu, ali i vidljive rezultate - navela je Cvijanović.

Sastanku sa Ivancovim prisustvovali su i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je prošle godine ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih osnosa između Rusije i Srpske.