latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:24 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Korona i finansije dovode u pitanje misiju "Artemis"

Nasa bi mogla da odgodi misiju ponovnog spuštanja čovjeka na Mjesec, program "Artemis", zbog pandemije virusa korona i većih troškova od predviđenih.

Skoro 50 godina od posljednjeg spuštanja čovjeka na Mjesec, Nasa je za 2024. godinu planirala da pošalje novu ljudsku misiju na ovaj Zemljin satelit, a taj bi poduhvat trebao da uđe u istoriju zbog prvog ženskog člana posade.

Međutim, virus korona zakomplikovao je i usporio pripreme.

Prema posljednjim informacijama, koje navodi londonski "Indipendent", malo je šansi da će Nasa uspjeti da ispuni svoj cilj.

Zbog pandemije, bilo je zatvoreno čak 18 Nasinih velikih postrojenja tako da je razvoj tehnologije za misiju "Artemis" - od sistema lansiranja do svemirske letjelice "Orion" - morao biti odgođen ili privremeno suspendovan.

U izvještaju glavnog inspektorata Nase navodi se da se moraju donijeti konačne odluke o ključnim aspektima ove misije, uključujući i odluke o lunarnoj stanici "Gejtvej" i letjelici kojom će se astronauti spustiti na Mjesec, a u čijem razvoju učestvuju tri privatne kompanije.

Osim pandemije, problem su i finansije, budući da je Nasa od traženih tri milijarde dolara od Američkog kongresa dobila odobrenje za polovinu iznosa, ali se u ovoj svemirskoj agenciji nadaju da će im biti odobren dodatni budžet.

Zbog vremenskih i finansijskih izazova, iz Nase stižu informacije da lunarna stanica neće biti završena na vrijeme.

U izvještaju se pominje da će za nastavak svemirskih misija biti potrebno snažno i konstantno državno vođstvo, kao i prateće finansiranje.

Najnoviji izvještaj ukazuje da će Nasa teško uspjeti u naumu da 2024. godine lansira novu ljudsku misiju na Mjesec, te da bi misija "Artemis" mogla biti odgođena.