latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:35 | Autor: SRNA

Buha: Tendenciozan i zlonamjeran pokušaj diskreditacije Tegeltije

Član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milijana Buha odbacila je kao insinuacije navode u pojedinim federalni medijima da je preko predsjednika Savjeta Milana Tegeltije "sređivala" posao za svoju sestru, ocijenivši da je riječ o tendencioznim i zlonamjernim pokušajima diskreditacije predsjednika VSTS-a.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

- Novinar Avdo Avdić lažno insinuira da sam iskoristila svoju poziciju člana VSTS-a da bih izdejstvovala imenovanje za svoju sestru Sanju Čegar, koja je bila i još uvijek je stručni saradnik Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Ona nigdje nije ni konkurisala, a kamoli izabrana na mjesto sudije u bilo kojem sudu - rekla je Buha Srni.

Dodala je da njena sestra ima prirodnu i normalnu želju da konkuriše na poziciju sudije, s obzirom da je stručni saradnik u sudu.

- Svi moji razgovori sa predsjednikom VSTS su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTS-a. Predsjednik VSTS-a mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumjevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana Savjeta - rekla je Buha.

Ona je dodala da želi da skrene pažnju da je njena sestra bila izvanredan student sa prosjekom ocjena 9,3 i da ovo vidi kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti.

- Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumjeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test koji čini osnovu izbora na mjesto sudije, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka. Odlučno odbijam svaku drugu insinuaciju koja je još jedan neuspješan, trndenciozni i zlonamjeran pokušaj diskreditacije predsjednika VSTS - istakla je Buha.

Ona je dodala da nije tražila imenovanje, niti je predsjednik VSTS-a to ikada obećavao, te da su se svi njeni razgovori sa Tegeltijom po tom pitanju vodili isključivo oko problema njenog eventualnog sukoba interesa u toj situaciji.

- Sve to je vidljivo i iz činjenice da je moja sestra još uvijek stručni saradnik na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci - rekla je Buha i dodala da je na ove teme sa predsjednikom VSTS-a razgovarala prije nekih godinu ili dvije dana.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je za Srnu da je cijela priča zlonamjerna i tendenciozna.

- Ovo su pokušaji skretanja i preusmjeravanja pažnje sa krivičnih postupaka pred pravosudnim institucijama protiv kadrova SDA, iskonstruisanim, neautentičnim i nezakonitim sadržajima - rekao je Tegeltija.