latinica  ћирилица
26/11/2020 |  21:05 ⇒ 21:06 | Autor: SRNA

Ratifikovani sporazumi vrijedni oko 700 miliona evra

Poslanici Skupštine Srbije ratifikovali su večeras sedam sporazuma vrijednih oko 700 miliona evra koji su namijenjeni za podršku u borbi protiv virusa korona, podizanje energetske efikasnosti i za "zelenu ekonomiju".
Srbija - Skupština - Foto: B92
Srbija - SkupštinaFoto: B92

Sporazumom između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vrijednim 92 miliona evra, obezbjeđuju se sredstva za nabavku dodatne medicinske opremu, obuku medicinskih radnika i izgradnju regionalnih kovid laboratorija u Novom Sadu i Kragujevcu.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Savjeta Evrope i Srbije, koristiće se za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lijekova i medicinske opreme, a njegova vrijednost je oko 200 miliona evra.

Ratifikovan je i Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Savjeta Evrope i Srbije vrijednosti 44,5 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u zgrada, a kako je ranije najavio ministar finansija Siniša Mali, sa ovom bankom napravljen je sporazum kojim će se obezbijediti sredstva za unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže u 60 opština.

Mali je naveo da se već naredne godine kreće u izgradnju nedostajuće kanalizacione i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrijednost sporazuma je 300 miliona evra.

Ratifikovani su i sporazum o zajmu između Njemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grijanja vrijedan 30 miliona evra, kao i sporazum vrijedan 20 miliona evra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namjene širom zemlje.

Usvojen je i Zakon o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sjedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRЈ, kojim se povećava efikasnost i smanjuje broj članova komisije sa 11 na pet.