latinica  ћирилица
27/11/2020 |  07:24 ⇒ 08:52 | Autor: Rojters

Tramp: Napuštam Bijelu kuću ako elektori potvrde izbor Bajdena

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će napustiti Bijelu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao DŽozefa Bajdena, izabranog predsjednika i kandidata Demokratske stranke, za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Donald Tramp je u razgovoru sa novinarima tokom Dana zahvalnosti rekao da će izaći iz Bijele kuće ako Bajdenovu pobjedu bude potvrdio Elektorski koledž.

- Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga - jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg svijeta - rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Aktuelni predsednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima, ali nije želio da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsjednika DŽozefa Bajdena koja bi trebalo da se održi 20. januara.

DŽozef Bajden predviđeni je pobjednik američkih predsjedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova - naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsjednik i republikanski kandidat.

Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umjesto njega - izabrani predsjednik bude demokratski kandidat DŽozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze - što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Američke države trebalo bi do 8. decembra da potvrde rezultate glasanja, a 14. decembra trebalo bi da bude održano elektorsko glasanje.

Inauguracija Bajdena za novog predsjednika SAD bi trebalo da bude održana 20. januara sljedeće godine.