latinica  ћирилица
27/11/2020 |  19:37 | Autor: SRNA

Krivokapić: Nova strategija u borbi protiv virusa korona

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je novu strategiju u borbi protiv virusa korona koja, između ostalog, predviđa ukidanje Nacionalnog koordinacionog tijela i uključivanje građana u ocjenjivanje epidemioloških mjera.
Zdravko Krivokapić - Foto: Facebook
Zdravko KrivokapićFoto: Facebook

- Ići ćemo u dva pravca - donosićemo nove mjere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mjera - rekao je Krivokapić za "Dojče vele".

On je naveo da će raspustiti Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije i da će biti formirana dva stručna tijela - Savjet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti.

"Savjet će biti formiran pri Vladi koja će, na osnovu preporuka Savjeta, donositi plan daljih mjera. Dakle, Savjet će preuzeti funkciju Nacionalnog koordinacionog tijela, a prijedloge mjera će donositi u saradnji sa komisijom koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja", pojasnio je Krivokapić.

On je dodao da će mjere prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru sa članovima Vlade, prihvatati ili odbijati prijedlog mjera Savjeta.

Na pitanje kako će obezbijediti da građani poštuju mjere, kada ih sada ignorišu, Krivokapić je ponovio da će i njih uključiti u ocjenjivanje mjera.

"Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepovjerenja, došlo je vrijeme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše zdravlje i zdravlje najbližih", poručio je Krivokapić. /