latinica  ћирилица
28/11/2020 |  09:47 | Autor: SRNA

Gujon: Ima prostora za poboljšanje odnosa dijaspore sa maticom

Francuski humanitarac Arno Gujon, koji je imenovan za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, izjavio je da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore sa maticom i povrati međusobno povjerenje.
Arno Gujon - Foto: SRNA
Arno GujonFoto: SRNA

Gujon je rekao da Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju koja treba da bude uz njih, te da mu je čast što je imenovan da bude ta veza.

On je istakao da biti Srbin bilo gdje u svijetu, pogotovo na Balkanu, treba da bude ponos i da niko ne treba da se stidi svog porijekla.

- Ponosan sam da su moja deca, moje ćerke i Francuskinje, ali i Srpkinje. To treba da bude slučaj svugdje - i u Hrvatskoj i u Sjevernoj Makedoniji i u svim drugim zemljama - rekao je Gujon za RTS.

Gujon je naveo da će, s obzirom na stanje sa virusom korona, njegove aktivnosti biti fokusirane na region, jer će tamo lakše putovati.

- Sljedeće godine ide popis stanovništva u mnogim zemljama regiona i to je važno pitanje za opstanak Srba zbog očuvanja identiteta, kulture, jezika i za poboljšanje položaja Srba u okruženju - rekao je Gujon i dodao da je potrebno pratiti položaj Srba u zemljama regiona i slučajeve diskriminacije.