latinica  ћирилица
29/11/2020 |  09:22 ⇒ 09:38 | Autor: SRNA

Nasilje na ulicama Pariza

Demonstranti u Parizu zapalili su fasadu Centralnu banku tokom protesta zbog predloženog zakona o bezbjednosti kojim se ograničava dijeljenje fotografija policijskih službenika na društvenim mrežama tokom akcija.

Protesti su uslijedili nakon što su se pojavile fotografije na kojima se vide policajci kako tuku i maltretiraju tamnoputog čovjeka.

Na ulice francuskih gradova izašlo je juče oko 133.000 ljudi. Demonstranti su tražili veće slobode medija i pozivali na ostavku ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanina.

Na ulice francuske prijestonice izašlo je oko 46.000 ljudi, a do sada su uhapšene desetine demonstranata, a povrijeđeno je više od 37 pripadnika policije, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, navodi AFP.

Demonstranti koji su zapalili fasadu Centralne banke nosili su zastave sindikata, nacionalne zastave i transparente na kojima se osuđuje nasilje policije.

- Јoš jednom osuđujem neprihvatljivo nasilje protiv pripadnika snaga bezbjednosti - napisao je Darmanin na Tviteru.

Među demonstrantima bilo je novinara, studenata, ljevičarskih aktivista i građana različitih političkih struktura.

Protesti su organizovani i u Bordou, Lilu, Monpeljeu, Nantu i drugim francuskim gradovima.

Francuska policija juče je upotrijebila suzavac i šok bombe protiv demonstranata u Parizu zbog donošenja novog Zakona o bezbjednosti.