latinica  ћирилица
30/11/2020 |  08:46 ⇒ 08:59 | Autor: RTS

Kavaniju prijeti suspenzija zbog rasizma

Urugvajacu Edisonu Kavaniju, koji je u nedjelju donio pobjedu Mančester junajtedu nad Sautemptonom, prijeti suspenzija zbog rasističke objave na društvenim mrežama jer se jednom navijaču zahvalio na čestitkama sa "Hvala crnjo".
Edinson Kavani (Foto: twitter.com/mufcMPB) -
Edinson Kavani (Foto: twitter.com/mufcMPB)

Edison Kavani je sa dva gola i asistencijom bio najzaslužniji za rezultatski preokret i pobjedu Mančester sitija za 3:2 poslije vođstva Sautemotona od 2:0, ali je sve to palo u drugi plan poslije njegovog nepromišljenog gesta na društvenim mrežama poslije meča.

Odgovarajući brojnim čestitkama Kavani je jednom od navijača zahvalio sa "Hvala crnjo" (Thanks nigger) što je izazvalo burne reakcije zbog rasističkog prizvuka objave.

Kavani je ubrzo obrisao objavu ali to nije mnogo pomoglo, jer je ona mnoge podsjetila na incident i svađu Luisa Suareza i Patrisa Evre, prije deset godina, kada je napadač Liverpula rasistički provocirao fudbalera Јunajteda.

Taj incident je izazvao burne reakcije javnosti a Suarez je tada dobio kaznu od 40 hiljada funti i osam mečeva suspenzije.

Tek će se vidjeti kako će u ovom incidentu proći Edison Kavani ali je svakako na ogromnom gubitku, jer umjesto da se priča o njegovim golovima i odličnoj igri, svojom nepromišljenošću je to bacio u sasvim drugi plan.