latinica  ћирилица
30/11/2020 |  10:01 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Mitrović: Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN - opijelo Inckovom mandatu

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović rekao je da je neformalno zasjedanje zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN bilo pravo opijelo i oproštaj sa službovanjem Valentina Incka, zadnjeg visokog predstavnika u antidejtonskoj BiH, te dodao da je njegov mandat šteta koju čini svima u BiH, kome više – kome manje.
Slavko Mitrović - Foto: Glas Srpske
Slavko MitrovićFoto: Glas Srpske

Mitrović je naveo da su opijelo održali ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Belgije, Austrije i da je "bilo baš dirljivo koliko su podržavali Incka i OHR kao da Dejtonski sporazum postoji zbog Incka i OHR-a, a ne kao osnov za izgradnju mira i stabilnosti u BiH uz poštovanje njene ustavne strukture sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

- Kako to reče njemački ambasador, na oproštaju: `Incku zahvaljujemo na radu i očuvanju mira i pomirenja u različitim segmentima društva, nastavljamo podršku vama i vašoj kancelariji. Pozdravljamo rad Ustavnog suda BiH i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu sa Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smiju biti tolerisani`, dodajući da misli da će `ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH` - ukazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, pritom su podržavali i suverenitet BiH, što je suprotno visokom predstavniku kao uzurpatoru zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i stranim sudijama koji zajedno sa bošnjačkim sudijama to potvrđuju u Ustavnom sudu BiH.

On je dodao da je to suprotno i elementarnoj logici, ali da ambasadori ne moraju govoriti logično ni u skladu sa onim što stvarno piše u Dejtonskom sporazumu.

- Možda bi ono što je izgovorio njemački ambasador moglo proći da je sada novembar 2000. godine, a ne već daleka 2020. godina. Pričati ovako nakon 25 godina od neupitnog nastupa mira ostvarenog odmah nakon parafiranja Dejtonskog sporazuma još u novembru 1995. godine, znači da je sve osim mira bilo neuspješno. I propalo - naveo je Mitrović u autorskom tekstu u "Glasu Srpske".

Mitrović je ukazao da je nastup zapadnih predstavnika u Savjetu bezbjednosti bio vidljivo usaglašen kako po sadržini, tezama pa čak i po formulacijama, od kojih je najvažnija da je "uspostava OHR-a bila ključna komponenta Dejtona".

- Prvo je to izrekao američki predstavnik, a onda su to ponavljali i ostali. To što su pričali zapadni ambasadori ličilo je na krpljenje šupljeg bureta selotejpom. Јoš gore što je u pitanju maligni zapadni uticaj koji krši međunarodno pravo i najvažniji Aneks četiri Dejtonskog sporazuma – Ustav BiH. U tom Ustavu piše da je BiH suverena, politički nezavisna i da funkcioniše u skladu sa vladavinom prava i ima slobodne i demokratske izbore - podsjetio je Mitrović.

On je naveo da na tim izborima ne učestvuje visoki predstavnik i njegova kancelarija OHR, ne učestvuju ni strane sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kao pojedinac koji takođe ne učestvuje na izborima u BiH, još manje Upravni odbor Savjeta za primjenu mira kao samoizabrano tijelo samoizabranih zemalja i organizacija.

Prema njegovim riječima, kako se taj famozni Savjet samoizabrao, tako se i samoukinuo, jer se zadnji put sastao prije 20 godina.

- Tih 20 godina su najveće promjene u svijetu od završetka Drugog svjetskog rata, a gospoda ambasadori pričaju priču bez osnova. Izgleda da nisu nikad ozbiljno ni pročitali Dejtonski sporazum i njegovih 11 provedbenih aneksa. Izgubljeni u prevodu, u vremenu i prostoru - naglasio je Mitrović.

On je upitao: "Otkud onda pravo svima njima da i poslije 25 propalih godina i dalje jedu naše vrijeme propisujući svima nama u BiH, kakvi god da smo, šta moramo i šta je najbolje za nas".

- Ni sarajevski američki ambasador nije htio ostati po strani, pa poručuje da `bh. građani i izabrani lideri moraju pokrenuti dijalog i postići širok konsenzus o ustavnoj reformi` - napomenuo je Mitrović.

On je ukazao da je Aneks 10 sa visokim predstavnikom i OHR-om, kao i većina drugih aneksa Dejtonskog sporazuma, privremenog karaktera.

- Izuzetak je Aneks četiri koji je Ustav BiH i koji nije sačinjen ni potpisan kao privremeni dokument. Aneks 10 jeste, jer kako je formulisano na nekoliko mjesta u Dejtonskom sporazumu - izvještaji se dostavljaju visokom predstavniku opisanom u Aneksu 10 Opšteg okvirnog sporazuma `sve dok ta kancelarija postoji`što znači da ne mora postojati - pojasnio je Mitrović.

Mitrović je naglasio da bošnjačku politiku određuju tri koordinate, od kojih je prva Alija Izetbegović i njegova Islamska deklaracija, sa izjavom "Žrtvovaću mir za nezavisnu BiH".

- O tome pišu i na bošnjačkim portalima, u julu ove godine - "Malo će njih priznati da je rat u BiH otpočeo sa idejom islamske države - Islamska deklaracija Alije Izetbegovića koja je po izjavi sina Bakira srž programa SDA, po svaku cijenu i po sve žrtve, a koji plan se u režiji SDA još racionalizuje i ostvaruje" - prenio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, za nezavisnu prikriveno islamsku državu, svakako je vezano odustajanje od Kutiljerovog lisabonskog sporazuma, plana po kome bi bio izbjegnut rat, a Muslimani bi dobili 43 odsto teritorije BiH.

Mitrović je podsjetio da je na nagovor američkog ambasadora /Vorena/ Cimermana, Izetbegović odustao od svog potpisa na Lisabonskom sporazumu o BiH kao uniji tri republike tri naroda.

- Da nije odustao ne bi `bilo rata ni Srebrenice`, kako je Kutiljero kazivao godinama poslije. Alijinoj `republici BiH` nije pomoglo ni priznavanje od drugih država ni ekspresni prijem u UM. Zapravo, to je bio doprinos stranog faktora raspadu BiH i razbuktavanju višegodišnjeg građanskog rata u kome su ratovali svi protiv svih, a Muslimani-Bošnjaci su još ratovali i međusobno - istakao je Mitrović.

On je dodao da je to bio klasični građansko-vjerski rat, a ne agresija kako uporno i netačno godinama ponavlja bošnjačka politička-vjerska i medijska scena.

- Bošnjačka politika je i danas na nivou blindirane pameti kako je drugo ime sarajevskog autizma - istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, druga koordinata je bošnjački sabor održan krajem septembra 1993. u Sarajevu na kome je promijenjeno ime naroda - umjesto Muslimani, od tada su Bošnjaci.

- Ovaj sabor je poznat još po svjedočenju Hakije Meholjića, ratnog komandira policije u Srebrenici. Tada je Alija Izetbegović, pred svim učesnicima rekao: `Američki predsjednik /Bil/ Klinton nudi da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj pet hiljada Muslimana i biće intervencija NATO snaga na srpske položaje` - naveo je Mitrović.

Mitrović je dodao da je treća koordinata - "genocid u Srebrenici" - najvažnija za stvaranje identiteta Bošnjaka.

- Agresija, genocid i etničko čišćenje, proklamovani su još u maju 1992. godine kao odrednice kojima će se rukovoditi SDA i Muslimani u ostvarivanju nezavisnosti. Zato je Alija još 1993. godine u obraćanjima i izjavama, najavljivao `genocid u Srebrenici`- istakao je Mitroivić.

On je dodao da su zapadne zemlje, radi pranja svoje savjesti za žrtve građanskog rata u BiH, od kojih su Bošnjaci bili najbrojniji, srazmjerno učešću u broju stanovnika malo više nego druga dva naroda, formirale Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju, poznat kao Haški tribunal.

- Formirao ga je Savjet bezbjednosti umjesto Generalne skupštine UN čija bi to bila nadležnost. SAD i druge zapadne zemlje bitno su uticale na njegov rad, netačne optužnice, pristrasne presude i presuđivanje Srba i Hrvata za udružene zločinačke poduhvate i komandnu odgovornost, nasuprot simboličnim kaznama za muslimanske zločine. Nije taj sud osnovan radi pravde i pomirenja već radi produbljivanja podjela i vječne mržnje među narodima u BiH - istakao je Mitrović.

On je naveo da su najvažnije presude one za "genocid u Srebrenici" koji je bio strijeljanje ratnih zarobljenika pripadnika Armije BiH i što je još strašnije golobradih mladića koje su izvršili pripadnici VRS.

Mitrović je pojasnio da su muslimanske žene, djeca i starci, evakuisani iz Srebrenice prema Tuzli, što poništava konstrukciju "genocida".

- Tako je `srebrenički genocid` kao bošnjačko-zapadni konstrukt zarobio Bošnjake i učinio ih opsjednutim i nesposobnim da sagledaju i tuđe žrtve. Istovremeno, taj ogromni bol onemogućava bilo kakvo ozbiljno pomirenje i nakon 25 godina. I Srbi i Hrvati imaju svoj bol, ali za zločine koje je bošnjačka Armija BiH počinila prema njima, najčešće se kaže: za ove zločine niko nije odgovarao - istakao je Mitrović.

On je ukazao da je u sastavu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH bila i jedinica mudžahedina, miljenici Alije Izetbegovića i Rasima Delića, koji su čineći zločine prema srpskim zarobljenicima dobro uvježbali i prezentovali na internetu odsijecanje glava što sada čine po zapadnoj Evropi.

- Tri bošnjačke koordinate vezane su djelovanjem zapadnih sila koju one prikazuju kao pomoć i podršku ne samo Bošnjacima, već generalno islamskom svijetu. Evidentno je da se pomoć Bošnjacima najviše ogledala u činjenju dugoročne štete, ali tu pomoć-štetu trpimo svi u BiH - smatra Mitrović.

On je ocijenio da su očekivane reakcije iz Sarajeva na diskusije u Savjetu bezbjednosti, napominjući da je Bakir Izetbegović mudro saopštio da su svi čuli Incka i da misli da je mnogo bolje da on /Incko/ bude advokat BiH nego da to radi on /Izetbegović/.

Mitrović je istakao da, bez skrivanja, time ko zna koji put potvrđuje da Incko radi isključivo za bošnjačke interese.

- Za razliku od bošnjačkog advokata Incka, dva predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u BiH sa dugogodišnjom najvećom izbornom podrškom svojih sunarodnika, Milorad Dodik i Dragan Čović, svaki na svoj način, argumentovano su ukazali na jednostranost djelovanja Incka i OHR-a. Incko sa OHR-om je sistematski i uspješno radio na podjelama i nestabilnosti u BiH nekritički podržavajući samo bošnjačku stranu i interese - naglasio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, poslije burne sjednice Savjeta bezbjednosti "sarajevska politička čaršija slavodobitno kliče kako su se Dodik i Čović obrukali kao što veli sitni šibicar iz Predsjedništva".

- Nije bilo ni očekivati da bošnjačke strukture spoznaju svoje zablude i kažu strancima - nemojte nas više braniti. Uzavreli su očekujući da novoizabrani američki predsjednik DŽo Bajden proglasi Aliju Izetbegovića muslimanskim Tomasom DŽefersonom, kao što je Hašima Tačija, optuženika za najgore ratne zločine, proglasio kosovskim DŽordžom Vašingtonom - naglasio je Mitrović.

On je istakao da toga neće biti, iako je tačno da su obojica pisali deklaracije – DŽeferson o američkoj nezavisnosti, a Alija Islamsku.

- Isto tako očekivano, sarajevske stavove o Dodiku, podržali su i bivši predsjednici probosanskih stranaka SDS-a i PDP-a - Vukota Govedarica i Branislav Borenović, kome je bilo mučno gledati kako Dodik otvoreno i argumentovano govori o štetnosti djelovanja Valentina Incka. Govedarica je preplašeno poručio: `Neodgovornom politikom Dodik izaziva OHR` - naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Hrvati imaju dvije mogućnosti, od kojih je prva da odustanu od konačno vjerodostojno započetog puta zaštite svojih minimalnih kolektivnih prava.

"Izborni zakon za izbor hrvatskog Hrvata, a ne bošnjačkog Hrvata za člana Predsjedništva BiH. Zatim RTV javni servis na hrvatskom jeziku, povrat dejtonskog principa nepreglasavanja u federalnom Parlamentu i federalnoj Vladi. I Mostar kao stoni hrvatski grad u BiH, onako kao što je Sarajevo bošnjački, a Banjaluka srpski - navodi Mitrović.

Ako se pomire sa statusom kvo, zbog dreke iz Sarajeva, uz oprezni Zagreb, koji je i sada na klackalici stani-kreni klizeći ka "hrvatskoj šutnji", smatra Mitrović, vajkaće se još gore nego za odustajanje od "livanjskog pitanja".

- Sve je Zagreb, a potom i Hrvati u BiH, radili što im je Zapad tražio. Priključili su se muslimanskom referendumu o nezavisnosti BiH, zapravo secesiji od Јugoslavije, potpisali Vašingtonski sporazum kojim su ugasili Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, pristali na Dejtonski sporazum bez garancija za svoj nacionalni status. Sada čak i Mate Granić, Tuđmanov ministar spoljnih poslova, kaže da Hrvatska ne bi pristala na Dejtonski sporazum da je znala da će se to izvrgnuti u majorizaciju Bošnjaka nad Hrvatima u BiH - naveo je on.

Prema Mitrovićevim riječima, drugi hrvatski put je trasiran jedinstvom u Hrvatskom narodnom saboru koji okuplja sve hrvatske stranke u BiH.

- Nastavak zavisi od njih, a manje od Zagreba koji neće imati izbora već da to podrži. Žrtvovao ih je od početka krize, raspada i ratova, pa i kasnije, radi svoje sebične pozicije stvaranja jednonacionalne države i evroatlantskog puta. Time je Zagreb slao poruku i bošnjačkim strukturama da Hrvate mogu ne samo preglasavati. Terorizam je ubistvo Leutara, bombe u Mostaru i Vitezu, ubistvo hrvatske porodice Anđelić na Badnje veče - naglasio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Incko ne bježi da se sprda sa nemoći Hrvata što im Bošnjaci tri puta biraju Željka Komšića za takozvanog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Incko kaže: `Komšić je izabran po istom zakonu, po istom ustavu kao gospodin Čović prije njega. Ništa se nije mijenjalo. Јedino što se vjerovatno mijenjalo jeste da više ne postoji povjerenje u gospodina Čovića`. Fino brutalno podsmijavanje, da ne kažem narodsku riječ za to", naveo je Mitrović, dodavši da se, inače, "neki Bošnjaci gade ljigavog Komšića i njegovog `bošnjakluka`, ali uporno ga biraju bez obzira da li je na listi SDP, DF, PTT ili OFK".

Mitrović je naveo da Inckova firma "Visoki predstavnik" uspješno posluje već 12. godinu i bilježi milionsku dobit u evrima, ukazujući da su i prije njega Pedi Ešdaun i Volfgang Petrič "imali svoje firme, debelo zarađivali izvodeći razne akrobacije kojima su opravdavali svoj kriminal u kršenju međunarodnog prava, ali su morali bar nešto smišljati".

- Incko nije, iako ga sarajevska politička i svaka druga čaršija pali na guranje i prozivaju što ne koristi `bonska ovlašćenja`. Potcjenjuju Incka, jer on jeste njihov, ali nije budala - naglasio je Mitrović.

On je ocijenio da će Incko "tokom sljedeće godine biti sklonjen uz riječi zahvalnosti koje je već izgovorio njemački ambasador".

- Novi visoki predstavnik nije ni potreban, jer taj posao uzgred može obavljati neko iz američke ili britanske ambasade u Sarajevu. Ionako je Incku bilo najvažnije da bude saglasan sa onim što se misli u tim ambasadama koje nisu članice EU. Uz to ide i podilaženje političkom Sarajevu kao treći stubom Inckovog službovanja - smatra Mitrović.

On je naveo da, ustvari, Incko podvaljuje Bošnjacima, jer se oglašava samo u određenim intervalima da im ne bi ugasio očekivanja za korištenjem izmišljenih bonskih ovlašćenja, te dodao da bi neoglašavanjem izgubio milionski plaćeno neradno mjesto sa ništa rezultatom.

- Njegov mandat je šteta koju čini svima u BiH, kome više – kome manje - istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Incko očekuje i podsvjesno priželjkuje da se riješi besmislenog zvanja visokog predstavnika, da bi mogao mirno da troši višemilionski neoporezovani iznos dobitka u evrima, a ne treba isključiti ni druge aranžmane.

- Јoš da na odlasku nametne bošnjački zakon o negiranju genocida, pa da ga obraduje još koja para - zaključio je Mitrović u autorskom tekstu.