latinica  ћирилица
30/11/2020 |  15:31 ⇒ 15:35 | Autor: sputniknews.com

Јoš jedan grad u Srbiji proglasio vanrednu situaciju

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemiološke situacije proglasio je vanrednu situaciju.

Ta odluka je donesena nakon što je protekle nedjelje zabilježen dvostruko veći broj oboljelih nego prethodne, a povećao se i broj pacijenata u Kovid ambulantama.

Dnevno se pregleda oko 300 osoba, a za nedjelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice, prenosi RTS.

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je da je u posljednja 24 časa iz niških laboratorija za grad Leskovac stigao 151 rezultat testiranja, od čega je 46 pozitivno, dok se čeka još 74 rezultata analiza.

- U leskovačkoj kovid bolnici je trenutno 145 hospitalizovanih pacijenata, 108 iz Leskovca. Bilo je 14 prijema, nije bilo otpusta. Јedan pacijent je upućen u KC Niš, a troje pacijenata je preminulo, starosti 84, 61 i 72 godine iz Leskovca, Lebana i Surdulice. Na kiseoniku je 105 pacijenata, a na respiratoru četvoro - rekao je Cvetanović na sjednici Štaba, a navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

On je apelovao na sve Leskovčane da shvate težinu epidemiološke situacije, ali i nezavidnog položaja zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu.

- Do sada su one uspijevale da odgovore izazovima, ali je alarmantan podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedjelju dana, od posljednje sjednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75 odsto. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća, može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema - ukazao je Cvetanović.

Dodao je da je Dom zdravlja prošle nedjelje oformio i četvrtu kovid ambulantu, da zaposleni imaju mnogo posla, jer broj pregleda iz dana u dan raste i izvrši se skoro 300 pregleda dnevno.

Ukazao je i da Opšta bolnica Leskovac svakodnevno troši višemjesečne zalihe kiseonika, ali da je prije ovog talasa obezbijeđen rezervoar većeg kapaciteta, kao i kiseonička mjesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odjeljenju.

Prenio je podatke iz leskovačke bolnice, da će pacijenti sa negativnim pi-si-ar testom, a sa ambulantnom terapijom, iz bolnice biti premješteni u Službu za palijativnu njegu u Vlasotincu, do potpunog oporavka, kako bi se rasteretile niške i leskovačke ustanove.

Načelnik Јablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić rekao je da je na osnovu nadzora Inspekcije za rad izvršenog 26. i 27. novembra ustanovljeno da se u velikim korporacijama na teritoriji Leskovca poštuju sve epidemiološke mjere koje je naložio republički Krizni štab.

Štab je usvojio prijedlog mjera, koji obuhvata povećanje broja vozila u prevozu, pojačanu dezinfekciju površina, pojačanu dezinfekciju vozila u prevozu, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mjera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima, kao i mjeru da je u navedenim objektima obavezno istaći informaciju o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika.

Što se tiče stambenih zgrada dezinfekciju zajedničkih prostorija neophodno je vršiti jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.

Na kraju sjednice Štaba upućen je apel građanima da se pridržavaju svih mjera, nošenja maski, držanja distance, izbjegavanja okupljanja, uz preporuku da predstojeće slave obilježe u krugu porodice, prenosi Tanjug.