latinica  ћирилица
30/11/2020 |  17:45 ⇒ 17:53 | Autor: TANЈUG

Objavljena odluka suda o potvrđivanju optužnice protiv Tačija

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća tzv. Kosova (poznatog i kao sud za zločine tzv. OVK) objavio je danas odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tacvija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Јakupa Krasnićija.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u cjelosti na sajtu Specijalizovanih vijeća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim vijećima.

Sudija je ukazao i zašto smatra da optužnica treba da ostane redigovana, odnosno da se u njoj ne navode imena svjedoka i žrtava.

- Sudija smatra da je Specijalizovano tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svjedoka i žrtava, sve dok ne budu naređene i preduzete odgovarajuće zaštitne mjere - navodi se pored ostalog u odluci sudije, koji je ubrzo po potvrđivanju optužnice na zahtjev Tužilaštva izdao i nalog za hapšenje Tačija i ostalih.

Hašim Tači, Јakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi uhapšeni su i izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smješteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca DŽeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu - najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na tzv. Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, tokom perioda koji obuhvata optužnica Hašim Tači je bio na čelu direkcije tzv. OVK za politička pitanja i za informacije.

Krajem marta 1999. godine Tači je postao predsjednik Privremene Vlade Kosova (Privremena Vlada) i vrhovni komandant tzv. OVK.

U istom periodu Kadri Veselji bio je član direkcije tzv. OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe tzv. OVK.

Već krajem marta 1999. godine, po formiranju Privremene vlade, našao se na čelu Obavještajne službe tzv. Kosova i postao ministar za obavejštajnu djelatnost u Privremenoj vladi.

Redžep Seljimi u periodu iz optužnice, nalazio se na dužnosti nacelnika direkcije tzv. OVK za operacije.

U avgustu 1998. bio je glavni inspektor tzv. OVK, a krajem marta 1999. godine, kada je formirana Privremena Vlada, postao je ministar za javni red, odnosno ministar unutrašnjih poslova u toj Vladi.

Јakup Krasnići je član direkcije tzv. OVK za politička pitanja i zvanični portparol tzv. OVK. Kasnije tokom 1998. godine, zvanično je postavljen na dužnost zamjenika komandanta tzv. OVK. Po osnivanju Privremene Vlade, Krasnići je postao njen portparol.

Prema navodima optužnice, djela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na tzv. Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

U šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovječnosti: progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine: protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.