latinica  ћирилица
30/11/2020 |  18:02 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Krivokapić: Među prioritetima i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nova crnogorska vlada poseban prioritet će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama, istakao je mandatar Zdravko Krivokapić.
Zdravko Krivokapić - Foto: Facebook
Zdravko KrivokapićFoto: Facebook

On je najavio da će svi "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

U ekspozeu, koji će predstaviti parlamentu u srijedu, 2. decembra, Krivokapić navodi da će se nova vlada zalagati za pravdu i ravnopravnost svih građana, bez obzira na njihovo imovno stanje ili uvjerenja bilo da su ona vjerska, nacionalna ili politička, te orijentacije i opredjeljenja.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

Osim toga, Krivokapić je najavio donošenje niza novih sistemskih zakona, počev od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, o lustraciji, Vladi, zakona o Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekat.

Krivokapić navodi da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, te donijeta deklaracija o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici.

On je istakao da će nova vlada u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu protiv virusa korona i istinsku vladavinu prava, čime će napraviti zaokret od dosadašnje politike i okrenuti se prosperitetu i boljitku Crne Gore.

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika, a riječ je o lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću.

Sjednica crnogorskog parlamenta, na kojoj će Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, biće održana u srijedu, 2. decembra.