latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:29 ⇒ 01/12/2020 | 08:21 | Autor: RTRS

Budžet stabilan, od 1. januara povećanje penzija (VIDEO)

Budžet Republike Srpske je stabilan, sve budžetske obaveze se izmiruju, što je vidljivo iz drugog rebalansa budžeta koji iznosi 3,6 milijardi KM i viši je od planiranog prvim rebalansom, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke.
Izvršni komitet SNSD-a - Foto: RTRS
Izvršni komitet SNSD-aFoto: RTRS

Situacija jeste teška zbog posljedica pandemije virusa korona, ali Srpska kontroliše situaciju, dodao je Dodik i rekao da je Srbija već poslala finansijsku pomoć.

Redovno izmirujemo sve obaveze, nismo imali smanjenja, imamo stabilne prihode iako postoje određeni problemi uzrokovani virusom korona, rekao je Dodik.

Bruto domaći proizvod biće manji za pet odsto, ali to je, kaže, najmanje smanjenje u regionu nakon Srbije.

Finansijska stabilnost vidi se i u tome što će penzije biti povećane, rekao je Dodik.

- 1. januara 2021. godine penzije u Srpskoj biće povećane za 3,5 od četiri odsto, što govori o očuvanja penzionog sistema - rekao je Dodik.

Posljedice pandemije virusa korona se osjećaju, kaže Dodik, međutim, finansije u Srpskoj su stabilne. Finansijska pomoć prošle sedmice stigla je iz Srbije.

- U četvrtak je stiglo 20 miliona evra i ide najviše na zdravstvo - istakao je on.

Zdravstveni sektor je i dalje pod teškim udarom zbog pandemije. Trenutno je u Srpskoj hospitalizovano više od 1.000 ljudi, što je dodatni udar na budžet, kaže Dodik.

O nabavci vakcina se već pregovara, a krenulo se i u formalnu realizaciju nabavke.

- Napravljen je predugovor sa ruskim proizvođačem o nabavci milion doza vakcina. Posredstvom evropske mreže može se očekivati nabavka nekoliko stotina hiljada - naglasio je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a konstatovao je da je stranka na lokalnim izborima povećala broj glasova u odnosu na 2016. godinu i jedina su stranka koja u svim opštinama i gradovima u Srpskoj ima odbornike, rekao je Dodik.

Očekuje, kaže, da predsjednici lokalnih organizacija SNSD-a, koji nisu dobili izbore, podnesu i ponude ostavke.

Na pitanje da li će uskoro biti u proceduri novi Zakon o lokalnoj samoupravi, kako se najavljivalo u medijima, Dodik kaže da o tome nije bilo govora.

- Međutim, nikakvi prijedlozi nisu na dnevnom redu, Vlada Republike Srpske o tome nije raspravljala, niti smo raspravljali mi u SNSD-u. Obavljaju se konsultacije koje idu za tim da u dogledno vrijeme, kada se konstituišu nove strukture vlasti i novi sastav Saveza opština i gradova, oni predlože Vladi, odnosno Parlamentu Srpske, određena rješenja - rekao je Dodik.

O najavljenim ustavnim reformama koje predlaže SDP na nivou BiH neće se ni razgovarati, jer je to stara tema koja je davno odbačena, rekao je Dodik.

Za sutra je najavio posjetu Mostaru i srpskoj zajednici, ali i drugim političkim subjektima u tom gradu, uoči lokalnih izbora.