latinica  ћирилица
01/12/2020 |  11:05 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Vidović: Biće planirana sredstva za povećanje penzija (VIDEO)

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Banjaluci da će u budžetu Srpske za narednu godinu biti planirana sredstva za povećanje penzija.
Zora Vidović - Foto: SRNA
Zora VidovićFoto: SRNA

- Obavezno je usklađivanje penzija sa rastom plata i Vlada Srpske je obavezna da izračuna procenat rasta penzija. Plate su u ovoj godini rasle za 5,2, a troškovi života za jedan odsto i na osnovu ovoga ćemo izračunati nivo rasta penzija i planirati sredstva u budžetu za narednu godinu - rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini tokom poslaničkih pitanja ministrima u Vladi Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj kompleksna, iako postoji stabilizacija broja lica koja su zaražena virusom korona.

- U ovom trenutku ne namjeravamo pooštravati mjere u borbi protiv virusa korona. Ostaje obaveza svih nas da se pridržavamo propisanih mjera i zajednički pokušamo izaći iz krize - naglasio je Šeranić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će stanovnici moći ostvarivati dodatni prihod prikupljanjem šumskih plodova, ali će morati imati sertifikat, odnosno proći određenu obuku.

- Stanovnici neće plaćati naknadu za prikupljanje šumskih plodova, a naš cilj jeste da ova oblast bude uređena - kaže Pašalić.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je da Ministarstvo koje predvodi radi u skladu sa zakonom, a policajci koji su prekršili zakon će disciplinski odgovarati.

- Svaki policajac i policijska uprava je dužna da sprovodi zakone. Policajci koji su prekršili zakone će disciplinski odgovarati, a kako će sudovi raditi na osnovu policijskih izvještaja njihova je stvar i tu se nećemo miješati - rekao je Lukač.