latinica  ћирилица
01/12/2020 |  11:22 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Holandija: Obavezno nošenje maske na javnim mjestima

U Holandiji je danas na snagu stupio Zakon o obaveznom nošenju maske na javnim mjestima radi suzbijanja širenja virusa korona.
Amsterdam (foto: AirPhoto.com) -
Amsterdam (foto: AirPhoto.com)

U Holandiji je od 13. oktobra uvedena djelimična blokada, a zdravstvene vlasti bi trebale da tokom dana objave sedmične podatke o broju zaraženih.

Zakon o obaveznom nošenju maske u javnim zgradama, uključujući škole, supermarkete i restorane, prvobitno će biti na snazi tri mjeseca.

Za nepoštovanje ove regulative predviđena je kazna do 95 evra.

Od marta, pa do septembra holandska administracija nije preporučivala upotrebu maski sem u javnom prevozu na osnovu savjeta Nacionalnog instituta za zdravlje /RIVM/.

Svjetska zdravstvena organizacija počela je od juna da preporučuje nošenje maske na javnim mjestima gdje nije moguće držanje socijalne distance.

Međutim, direktor RIVM-a Јap van Disel naveo je da ne postoje naučni dokazi o efikasnosti maski i da bi ljudi, ukoliko ih nose, mogli da zanemaruju regulativu o socijalnoj distanci.

Međutim, holandska administracije je 30. septembra promijenila taktiku i donijela odluku o "snažnoj preporuci" upotrebe maske na prepunim javnim mjestima.