latinica  ћирилица
01/12/2020 |  12:49 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Održan sastanak Dodika i Čovića u Mostaru

U Mostaru je održan sastanak delegacija SNSD i HDZ BiH, predvođeni liderima stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji dvije partije, uspješnim rezultatima na izborima, ali i onom što će se raditi u narednom periodu.

Akcenat razgovora bili su izbori u Mostaru koji su značajni posebno za tamošnje Srbe.

Nakon sastanka održana je i konferencija za novinare, gdje je rečeno da su teme o kojima razgovaraju SNSD I HDZ BiH jasan znak njihovog interesa za BiH i nastavak evropskog puta.

Između ostalog, Dodik je izjavio da BiH svoju budućnost jedino može da gradi na ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta.

Dodik je u izjavi spomenuo i treći entitet, te je rekao da ne prihvata BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima.

Čović je istakao da su razgovarali smo i o radu Savjeta ministara.

- Јasan je stav da trebamo imati budžet do kraja godine - istakao je Čović.

Govorili su i o potrebi ukidanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Delegaciju SNSD-a, koju je predvodio Dodik, činili su i član Izvršnog komiteta Zoran Tegeltija, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić.

U delegaciji HDZ-a BiH, osim Čovića, su bili i član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko i nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić.