latinica  ћирилица
01/12/2020 |  13:33 ⇒ 23:48 | Autor: SRNA

Poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas Јavni poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini, u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Kandidati za dodjelu Svetosavske nagrade, koja se sastoji od povelje i novčane nagrade, jesu vaspitači i stručni saradnici iz predškolskih ustanova, nastavnici razredne i predmetne nastave iz osnovnih škola, te nastavnici srednjih škola u Republici Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prema ovom javnom pozivu, kandidate za dodjelu Svetosavske nagrade mogu predlagati predškolske ustanove i osnovne škole, strukovna udruženja vaspitno-obrazovnih radnika, te direktori srednjih škola, nastavnička vijeća i stručni aktivi srednjih škola.

Resorni ministar Natalija Trivić istakla je da se Svetosavskom nagradom želi dodatno ukazati na značaj i vrijednost poziva vaspitno-obrazovnih radnika u Republici Srpskoj, te nagraditi svaki doprinos razvoju i unapređenju vaspitno-obrazovnog sistema.

- Dodjeljivanjem Svetosavske nagrade Ministarstvo prosvjete i kulture dokazuje da cijeni rad vaspitno-obrazovnih radnika koji uče djecu da je znanje svjetlost i moć koja nas oslobađa od neznanja - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da vaspitno-obrazovni radnici uče djecu kako da čitaju i pišu, kako da razumijevaju sebe i svijet oko sebe, te kako da budu dobri, mudri i čovjekoljubivi, kao i da budu vrijedni, kreativni i uporni.

- Uče ih da vole svoj narod, kako da očuvaju svetosavski nacionalni, kulturni i duhovni identitet, ali i kako, kao Sveti Sava, da imaju uzoran život, da vole sve narode, da im pomažu koliko mogu i da budu poštovani od njih - navela je Trivićeva.

Ona je rekla da je cilj da vaspitno-obrazovnim radnicima ova nagrada bude dodatna motivacija za još veću posvećenost vaspitanju i obrazovanju djece, jer se vaspitač i učitelj uvijek može posmatrati i kao treći roditelj.

- Vjerujem da će dobitnici nagrade još više razvijati svoje talente i prenositi svoje znanje i iskustvo na djecu jer od vaspitanja i obrazovanja učenika, koji se sada školuju, zavisi kakva će biti budućnost Republike Srpske - rekla je Trivićev.

Јavnim pozivom precizirane su procedure i uslovi prijavljivanja kandidata, te uslovi koje kandidati za dodjelu Svetosavske nagrade treba da ispunjavaju, u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima kojima je posebno definisana dodjela nagrade za svaki nivo obrazovanja i vaspitanja.

Kriterijumi za bodovanje prilikom utvrđivanja liste kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade za predškolske ustanove su da je vaspitač ili stručni saradnik autor ili koautor didaktičke igračke, sredstva ili materijala za rano učenje, da vaspitač ili stručni saradnik ima objavljene radove u stručnim časopisima iz djelokruga svoga rada, zatim da je vaspitač ili stručni saradnik autor knjige, kompozicije ili drugog sadržaja koji se može koristiti u radu predškolske ustanove, a koji je odobren za upotrebu od Republičkog pedagoškog zavoda.

Kriterijumi su i inovativnost i kreativnost u radu vaspitača ili stručnog saradnika, zatim primjena raznovrsnih i savremenih inovativnih metoda i tehnologija u vaspitno-obrazovnom radu, kao i doprinos vaspitača ili stručnog saradnika unapređivanju kvaliteta rada predškolske ustanove u vaspitno-obrazovnom radu, te dokazan doprinos unapređenju partnerstva sa roditeljima u organizovanju različitih sadržaja kao što su radionice, obuke, priredbe i drugo.

Kriterijumi za osnovne i srednje škole su osvojeno prvo mjesto na takmičenjima učenika u prethodnoj školskoj godini, koje je pripremao taj nastavnik, inovativnost i kreativnost u radu nastavnika, primjena raznovrsnih i savremenih inovativnih metoda i tehnologija u vaspitno-obrazovnom radu i doprinos nastavnika unapređivanju kvaliteta rada ustanove u nastavi i vannastavnim aktivnostima.

Imena dobitnika Svetosavske nagrade biće objavljena na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva prosvjete i kulture, a uručivanje nagrade najboljim kandidatima biće upriličeno na svečanoj dodjeli, 28. januara 2021. godine, u Dječijem pozorištu Republike Srpske.